W południowej i zachodniej Europie Walentynki świętowano już od średniowiecza, mają one swojego katolickiego patrona w postaci św. Walentego. Do rozsławienia święta przyczynił się znacząco sir Walter Scott, angielski pisarz romantyczny przełomu XVIII i XIX wieku - to dzięki niemu Brytyjczycy uznają Walentynki za swoje rodzime święto.
Niezależnie jednak od miejsca na ziemi, Walentynki są okazją, by zadbać o ukochaną drugą połówkę jeszcze bardziej niż na co dzień i przygotować dla niej wyjątkowy… kulinarny prezent. Wybór jest ogromny - spróbuj więc znaleźć danie, które najlepiej odzwierciedli relację, jaka jest między Wami.
Gorący romans
Nie możesz przestać myśleć o Twojej drugiej połówce, a gdy jest w pobliżu szalejesz pod wpływem intensywnych doznań? Jest coś, co odzwierciedli tą atmosferę - pikantny przysmak na wieczór walentynkowy. Oczywiście musi to być przekąska szybka do przyrządzenia - przecież trzeba mieć czas na przygotowanie się do spotkania! Wypróbuj przepis Piotra Murawskiego na Grzeszną pokusę, czyli smakowite naleśniki faszerowane szpinakiem, doprawione szczyptą chili z sosem Spaghetti Toscana Knorr. Niebanalne połączenie będzie jeszcze smaczniejsze, gdy po wierzchu posypiesz danie startym serem i polejesz kilkoma łyżkami śmietany.
Przelotny flirt
Połączyło Was przypadkowe spotkanie, które przerodziło się w niewinny flirt? Zabawne wymiany zdań, przelotne spotkania, ukradkowe spojrzenia? Trzeba dbać o tę lekkość, jaka jest między Wami! Na walentynkowy wieczór idealne będą Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem. Wykwintny posiłek w lekkim sosie jogurtowym to doskonałe rozwiązanie, które można przygotować szybko i prosto. Co ważne, takie danie zaskoczy, zadziwi, doda czaru wspólnym chwilom.
Składniki:
200 g makaronu farfalle
100 g wędzonego łososia
1 Bulionetka warzywna Knorr
150 ml jogurtu naturalnego
20 g parmezanu
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 awokado
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
1. Pomidora, awokado i łososia pokrój w małe paski i odłóż na bok. Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i łososiem.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Makaron ugotuj z Bulionetką Knorr i dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania.
3. Dołóż resztę składników, w tym musztardę, kapary i jogurt. Wszystko razem wymieszaj i gotuj chwilę. Makaron podawaj posypany parmezanem.
Romantyczne spotkanie
Ach, jak wspaniale być zakochanym! Można wtedy góry przenosić. Na każdą randkę szykujesz wyjątkową niespodziankę, więc w walentynkowy wieczór musisz wspiąć się jeszcze wyżej niż zwykle. Jeśli przygotowywanie posiłków dla Twojej drugiej połówki sprawia Ci ogromną przyjemność i chętnie eksperymentujesz, by tylko zobaczyć uśmiech na jej twarzy, 14 lutego szef kuchni Knorr poleca przyrządzić Zupę z czerwonej soczewicy z łososiem. Brzmi wyjątkowo? Tak również smakuje! Połączenie soczewicy, chilli, pomidorów, czosnku i aromatycznych przypraw przyprawi o zawrót głowy. Zwieńczeniem dzieła będzie wyrysowanie na powierzchni zupy serduszka z pomocą śmietany lub jogurtu. Romantycznie, nieprawdaż?
Słodko w duecie
Jeśli uważasz, że z nikim nie spędza się czasu tak miło, jak z Twoją ukochaną/ukochanym i stanowicie nierozerwalną parę bez względu na okoliczności, możesz pomyśleć o przygotowaniu deseru, który jeszcze bardziej osłodzi Wam wspólny wieczór. Słodycz możesz wyrazić inaczej – np. podając przygotowane przez Ciebie danie w naczyniu w kształcie serca. Szefowie kuchni Knorr proponują Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem. Ten ostatni – w postaci świeżej natki, posiekanej i dodanej do sosu tuż przed podaniem – doda jeszcze powabu wspólnym chwilom.
Walentynki - z rodziną, z przyjaciółmi,
Oczywiście Walentynki to nie tylko świętowanie we dwoje. Równie dobrze możesz w ten dzień zrobić miłą niespodziankę dzieciom, koleżance w pracy czy rodzicom. Tego dnia na obiad przygotuj Kotleciki wieprzowe z grzybami, zwane również przez kucharzy Knorr Rajską Namiętnością. W tym wydaniu mięso jest nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i czosnku, a po pokrojeniu na plastry nadzienie nieodparcie przypomina kształt serca.
Składniki:
400 polędwiczki wieprzowej
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
200 g pieczarek
100 g mrożonych prawdziwków
1 cebula szalotka
1 Sos do pieczeni ciemny Knorr
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
szczypta czarnego pieprzu mielonego
szczypta soli
1 łyżka majeranku
50 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
2. Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.
3. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
4. Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190°Ci piecz 10 – 15 minut.
5. Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.
6. Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).