w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Po węgiersku, po zbójnicku, ze śmietaną
data publikacji: 09-01-2015 r.
Chrupiąca skórka, ziemniaczane wnętrze, apetyczny kolor. O czym mowa? O plackach ziemniaczanych! Po węgiersku, po zbójnicku, po cygańsku - za każdą nazwą kryje się nieco inny sposób podania placków.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Które wybieramy na dzisiejszy obiad? Oto krótki poradnik inspirowany ulubionymi przepisami szefa kuchni Knorr Piotra Murawskiego.

Po węgiersku

To chyba najpopularniejsza odmiana, najchętniej wybierana z restauracyjnego menu oraz najczęściej przygotowywana w domach w całej Polsce. Placki zawdzięczają swoją nazwę gulaszowi węgierskiemu, który przyrządzamy z dużą ilością papryki i cebuli. Sama propozycja takiego podania placków ziemniaczanych nie ma nic wspólnego z Węgrami, ale gulasz to rzeczywiście danie charakterystyczne dla tamtego regionu - kiedyś był niemal symbolem narodowym, którego nie udało się wyplenić z węgierskich domów pod okupacją Austriaków. Mięsem, które zazwyczaj stanowi bazę dla gulaszu węgierskiego, jest wołowina oraz wieprzowina. Natomiast z dodatkami możemy eksperymentować – cukinia, fasolka szparagowa, a może pieczarki?

Rada szefa kuchni Knorr:
- Paprykę do gulaszu warto przysmażyć najpierw z czosnkiem i cebulą - sos zyska wtedy głębszy aromat. Jeśli lubimy potrawy o zdecydowanym pikantnym smaku, doprawmy mięso ostrą papryką.
- Aby maksymalnie skrócić czas przygotowywania gulaszu, użyjmy mięsa z kurczaka zamiast mięsa wieprzowego czy wołowego.


Po zbójnicku

Jeśli chcemy przygotować placki ziemniaczane po zbójnicku, oznacza to, że w gulaszu powinno się znaleźć mięso baranie lub wieprzowe. Dobrze również, jeśli pozostałe elementy sosu inspirowane są kuchnią Podhala, bo tam ma korzenie placek zbójnicki. Możemy więc dodać do niego oscypek czy grzyby leśne. Placek po zbójnicku podaje się czasem, polewając jedną jego połowę sosem, natomiast drugą połowę używając jako przykrycia. Można też podać sos między dwoma plackami ziemniaczanymi.

Rada szefa kuchni Knorr: Placki wyglądają bardzo smakowicie udekorowane kwaśną śmietaną.


Sekret tkwi w placku ziemniaczanym

Oczywiście spotykamy się też z plackami po góralsku, którym to określeniem najczęściej nazywamy placki zbójnickie, czy też z plackami po cygańsku, czyli, w zależności od przepisu, licznymi wariacjami placków z rozmaitymi dodatkami. Ponadto placki ziemniaczane mogą być podawane solo, ze śmietaną, ketchupem, sosem grzybowym, a także na słodko - z cukrem lub owocami. Niezależnie, jaki sposób podania wybierzemy, najważniejsze, aby placki były złociste i chrupiące. Przygotowanie placków ziemniaczanych bywa czasochłonne, zwłaszcza zniechęcać może mozolna czynność ścierania ziemniaków. Aby przyspieszyć ten proces i szybciej delektować się pysznym obiadem, szefowie kuchni Knorr skomponowali Fix Chrupiące placki ziemniaczane. Już nie musimy trzeć ziemniaków, zostały one ususzone a eksperci przygotowali z nich odpowiednią kompozycję. Wystarczy, że my dodamy jedynie wodę, jajko i… możemy smażyć! Fix gwarantuje domowy smak placków, a do tego jest wolny od wszelkich konserwantów i nie zawiera glutaminianu sodu.


Kilka porad szefa kuchni Knorr:

Pamiętaj, że placki najlepiej smakują tuż po usmażeniu, jeszcze gorące. Jeśli chcesz podać je dopiero, gdy skończysz już smażyć wszystkie, włóż gotowe placki do nagrzanego piekarnika, aby tam poczekały bez utraty swoich walorów smakowych.
Placki smaż na porządnie rozgrzanej patelni i oleju.
Po usmażeniu nie układaj ich bezpośrednio jeden na drugim, ponieważ zmiękną i zwiotczeją, stracą swe chrupiące właściwości.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Po węgiersku, po zbójnicku, ze śmietaną



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB