|
Naukowcy z University of Pittsburgh School of Medicine badali przez 10 lat 260 osób powyżej 65. roku życia. Pacjenci zostali poproszeni o wypełnienie ankiet odnośnie konsumpcji ryb, po czym pobrano im krew i wykonano rezonans magnetyczny mózgu. Badacze chcieli określić związek między spożywaniem ryb, a integralnością strukturalną mózgu.
Wyniki rezonansu wykazały, że pacjenci spożywający pieczone lub grillowane ryby co tydzień, posiadali większy obszar istoty szarej w mózgu w miejscach odpowiedzialnych za pamięć (4,3%) i procesy poznawcze (14%). Bardziej prawdopodobnym okazało się również, że zdobędą oni wykształcenie wyższe.
Istota szara mózgu, składająca się z zespołu komórek nerwowych, jest główną częścią centralnego układu nerwowego, odpowiadającego za kontrolę mięśni i percepcję sensoryczną.
- Zaskoczył nas fakt, że badanie nie wykazało żadnego związku pomiędzy poziomem kwasów omega-, a zmianami w mózgu – mówi James Becker, psychiatra i współautor badań. - Dlatego doszliśmy do wniosku, że dieta jest tylko jednym z czynników kształtujących zdrowie mózgu, a wpływ mają również inne czynniki kształtujące nasz styl życia – dodał.
Szacuje się, że do 2040 roku na demencję zachoruje ponad 80 milionów ludzi. Wyniki sugerują, że tryb życia – w tym przypadku jedzenie ryb - bardziej wpływa na zdrowie mózgu niż czynniki biologiczne i potwierdza słuszność prewencji.
- Tryb życia ponosi dużą odpowiedzialność za zdrowie mózgu, co w przyszłości może uchronić lub opóźnić problemy, z którymi stykają się seniorzy – twierdzi James Becker.
Literatura: http://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797(14)00257-8/abstract
http://www.nutraingredients.com/Research/Eating-fish-weekly-may-prevent-brain-ageing-Study
|