Jeżeli jednak znajdziemy nieco więcej czasu, to warto rozpocząć dzień, zdrowo, smacznie i z pomysłem.
Jajecznica, jajka sadzone, czy też tradycyjny omlet, to potrawy najczęściej serwowane na śniadanie. Jajka to składniki, które doskonale sprawdzają się także w innych, bardziej kreatywnych propozycjach dań. Doskonale smakują z sosem sojowym, który może być stosowany jako substytut soli w potrawach. Zdrową i smaczną propozycją śniadania jest także połączenie jajek z kaszą pęczak i warzywami, taka potrawa gwarantuje nam zastrzyk energii na dalszą część dnia.
Prezentujemy przykładowe propozycje śniadań z jajkami według Grzegorza Łapanowskiego:
Omlet hiszpański z ziemniakami
Składniki:
3-4 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
Kilka pieczarek
4-5 jajek
50 ml mleka
Sos sojowy Kikkoman
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
czarny pieprz
Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.
Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami
Składniki:
100g kaszy pęczak
½ pęczka zielonych szparagów
2 jaja
2 garście pieczarek
5 dużych boczniaków
1 cebula biała
natka pietruszki
100g masła
sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Original
Wykonanie:
Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.
Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Składniki:
1 porcja
2-3 jajka
1 ząbek czosnku
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Original
kawałek korzenia imbiru
pół łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka oleju sezamowego
świeża kolendra
czarny pieprz
Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.