w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Gotowanie z dziećmi to frajda
data publikacji: 18-07-2014 r.
Jak przekonać dzieci, że samodzielnie przygotowane potrawy smakują lepiej od gotowych i często niezdrowych produktów? Wystarczy odrobina wolnego czasu i stół otwarty na kulinarne eksperymenty.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Dzieci swoje przyszłe nawyki żywieniowe wynoszą z domu, warto więc już od najmłodszych lat dawać im dobry przykład oraz możliwość poznania różnorodnego pożywienia. Jeśli maluchy widzą, że samodzielnie przygotowujemy jedzenie w kuchni, czynność ta stanie się dla nich czymś naturalnym i zaczną się tego od nas automatycznie uczyć.

Nauka poprzez zabawę
Gotowanie, zarezerwowane zazwyczaj dla dorosłych, może okazać się nie lada frajdą dla małych amatorów dobrego jedzenia. Ponieważ dzieci najszybciej uczą się poprzez zabawę, w pierwszej kolejności zadbajmy o to, by poczuły się w kuchni jak na najlepszym placu zabaw i pozwólmy im aktywnie uczestniczyć w wyczarowywaniu niezwykłych potraw. Kuchnia jest w końcu jednym z niewielu miejsc, gdzie zrobienie bałaganu nie jest niczym złym.

- Maluchy, angażując się w prace kuchenne, szybko przekonają się, że samodzielnie przygotowane potrawy smakują lepiej oraz że samemu można decydować o ich smaku – mówi Mateusz Frycze, Kierownik Bistro i Sklepiku Szwedzkiego w IKEA Kraków. - Co więcej, dzieciom przyzwyczajonym do domowych posiłków łatwiej będzie odróżniać zdrowe, domowe potrawy od gotowych produktów z pustymi kaloriami – dodaje.

Spokojnie, mamy czas
Aby gotowanie było świetną zabawą, trzeba się dobrze do niego przygotować. Przede wszystkim potrzebny jest czas – w końcu im więcej rączek do pomocy, tym dłuższy okres przyrządzania posiłku. A ponieważ wchodząc z maluchami do kuchni nie należy się spieszyć ani denerwować, dobrze jest odpowiednio wcześniej zaplanować kulinarną przygodę - np. wykorzystując wolne weekendy. Pamiętajmy, że niektóre produkty trzeba naszym pociechom „przedstawić” – pozwolić dotknąć, powąchać, spróbować jeszcze przed podaniem. W ten sposób dzieci przekonają się na własne oczy, że istnieje różnica w smaku, wyglądzie i konsystencji marchewki podanej na surowo w sałatce, ugotowanej w zupie czy upieczonej na chrupiąco w piekarniku. Czasem potrzeba aż kilkunastu prób, by maluch przekonał się do konkretnego składnika czy potrawy, ale naprawdę warto. Aromat potraw rozchodzący się po całym mieszkaniu i zadowolone miny najbliższych po wspólnie zjedzonym posiłku są w końcu bezcenne.

- By prace kuchenne wydały się dzieciom jeszcze ciekawsze, warto przygotować dla nich „misję specjalną”. Mieszanie, ważenie, dosypywanie składników czy dekorowanie, to doskonałe zadania na etapie pierwszych praktyk kulinarnych – mówi Mateusz Frycze, Kierownik Bistro i Sklepiku Szwedzkiego w IKEA Kraków.
Pamiętajmy, że z małymi pomocnikami kreatywność w kuchni nie zna granic, a przyrządzenie nawet najmniejszej przekąski to dobra okazja do wpaniałej rodzinnej zabawy. Pora więc ruszyć do kuchni! Na początek proponujemy wypróbować prosty przepis na chrupkie pieczywo z ziarnami.

Chrupkie pieczywo z ziarnami - zamiast chipsów
(Przepis na ok. 130 sztuk o średnicy 7 cm)

Kształt pieczywa nie jest szczególnie istotny. Najważniejsze jest, aby ciasto było bardzo cienkie i równe, dzięki czemu upiecze się równomiernie. Warto użyć niezmielonych przypraw, które nadadzą zupełnie innego smaku niż przyprawy w proszku. Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.

Składniki:
10 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
250 g przesianej mąki orkiszowej
200 g mąki razowej
50 g płatkow żytnich
75 g ziaren sezamu
75 g niebieskiego maku
50 g brązowego lub złocistego
siemienia lnianego
5 g nasion kopru, w całości
5 g ziaren czarnego kminku, w całości
10 g drobnoziarnistej soli morskiej

Sposób przygotowania:

Dzień I

Pokrusz drożdże do dużej miski i dodaj letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i wilgotne (ciasto nie powinno być ani suche, ani zupełnie mokre). Umieść ciasto w pojemniku z pokrywką, a następnie przykryj je (ale nie całkowicie). Wstaw do lodówki.

Dzień II

Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Podziel je na dwie części i wałkuj na blacie posypanym mąką razową do momentu, gdy osiągną 2 mm grubości. Ostrożnie zmieć nadmiar mąki. Ponakłuwaj ciasto widelcem lub użyj do tego wałka z ostrymi ząbkami – dziurki powinny być zrobione na wylot. Wykrój okrągłe kształty za pomocą foremki do wykrawania lub ostrego noża. Zostanie w ten sposób dużo ciasta, które również należy ugnieść i zużyć. Połóż pieczywo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na 15 minut. Wypiekaj w temperaturze 180 °C przez około 10–15 minut, aż zrobi się chrupkie i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystygnięcia, a następnie przechowuj w hermetycznym pojemniku.

Więcej informacji na temat gotowania z dziećmi, a także mnóstwo praktycznych porad m.in. na wykorzystanie resztek z potraw i około 100 przepisów na zdrowe i ekologiczne dania, znajdziecie w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna. Książka dostępna jest w sklepach IKEA, w tym w IKEA Kraków.

autor: / źódło: / opracowanie:
IKEA
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Ciąża i dziecko
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Gotowanie z dziećmi to frajda



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB