|
Odkrycie roku, Coca-Cola nowej ery - to tylko niektóre określenia jakich używa się w stosunku do Smoothie. Napój, który przebojem zdobył rynek amerykański, teraz szturmem zdobywa podniebienia Europejczyków. Co takiego wyjątkowego jest w tym orzeźwiającym, owocowym koktajlu? Odpowiedź jest prosta: kończy się moda na fast-foody, chcemy być zdrowsi, młodsi, szczuplejsi a Smoothie idealnie wpisuje się w modę na tzw. „zdrowe odżywianie”. W dodatku można go przyrządzić samodzielnie w domu.
Smoothie (z ang. łagodny) to kompozycja mrożonych (lub świeżych) owoców zmieszanych z sokiem, najczęściej pomarańczowym. Konsystencja napoju przypomina mleczny koktajl, jednak Smoothie w przeciwieństwie do popularnego „szejka” nie zawiera produktów nabiałowych. Zwykle do napoju nie dodaje się także lodów. Gęsta konsystencja to zasługa dodawanych do napoju mrożonych owoców, zmiksowanych bananów lub – jak ma to miejsce w regionie Morza Śródziemnego - miodu.
Receptura Smoothie powstała prawdopodobnie na początku XX w., jednak za jej twórcę uznaje się zazwyczaj Stephena Kunau’a, który pod koniec lat 60-tych opracował recepturę tego napoju. Jako nastolatek serwował on mleczne koktajle w jednej z amerykańskich restauracji. Ze względu na rozmaite dolegliwości (Kunau miał alergię na białko, cierpiał także na cukrzycę), nie mógł ich jednak spożywać. Postanowił więc opracować recepturę odżywczego, bezpiecznego dla alergików napoju, którego bazę stanowić będą mrożone i świeże owoce.
Ze względu na to, że bazę Smoothie stanowią mrożone i świeże owoce, napój jest bogaty w składniki odżywcze: węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Z uwagi na świeży, owocowy smak, wartości odżywcze i brak cukru, Smoothie uznawane jest za doskonały i łatwo przyswajalny napój dla każdego.
Wystarczy garść mrożonych owoców, odrobina wyobraźni i podobnie jak mieszkańcy Nowego Jorku czy Londynu, możemy rozkoszować się przepysznym, odżywczym napojem. Smacznego!
|