|
Dobrym sposobem na dodanie sobie energii jest picie zielonej kawy, która nie tylko pobudza, ale też korzystnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ekstrakt z zielonych ziaren znajduje się między innymi w orzeźwiających napojach Starbucks Cool Lime i Berry Hibiscus Refresha®.
Moc zielonej kawy
Naukowcy odkryli, że zielona kawa ma dodatkowe właściwości. Zawarty w niej kwas chlorogenowy powszechnie występujący w tkankach roślinnych, a którego zawartość maleje podczas obróbki termicznej (czyli procesu palenia kawy), działa bakteriobójczo, przeciwwirusowo, a nawet antygrzybicznie. Dodatkowo, wspomniany kwas wspomaga odchudzanie poprzez obniżanie ilości cukru wchłanianego w przewodzie pokarmowym1. Prowadzi to do sytuacji, w której organizm zmuszany jest do wykorzystania zgromadzonych wcześniej zapasów. Ekstrakt z zielonej kawy można znaleźć między innymi w napojach Starbucks Cool Lime i Berry Hibiscus Refresha®.
Odkryj kawę na nowo – spróbuj Starbucks Refresha®
Od 1971 roku Starbucks® serwuje swoim gościom tradycyjną, paloną kawę. Teraz pozwala wszystkim odkryć kawę na nowo, wypróbować moc zielonych ziaren kawowca. Starbucks® wykorzystuje innowacyjny proces pozyskiwania naturalnej kofeiny ze 100% niepalonych, najwyższej jakości ziaren Arabica. Napoje Starbucks Refresha® to idealny sposób na delektowanie się niepaloną kawą, która dodaje energii i zaspokaja pragnienie. Dla wszystkich tych, którzy poszukują orzeźwienia idealne będzie Cool Lime Refresha®. To wyśmienite połączenie limonki, cytrusów, odrobiny mięty oraz ogórka. Napój jest wymieszany i wstrząśnięty
z lodem, z dodatkiem plastra limonki i ekstraktu z zielonej kawy.
Z kolei miłośnicy słodyczy mogą skusić się na Berry Hibiscus Refresha®. To przepyszna kombinacja soczystych czerwonych jagód i wyrazistych w smaku czarnych borówek. A wszystko to idealnie łączy się z nutami hibiskusa. Napój zawiera ekstrakt z zielonej kawy, dzięki czemu dodaje sił. Wstrząśnięty z lodem powoduje orzeźwienie.
Tajemnice kofeiny i ekstraktu z zielonej kawy
Pobudzające i orzeźwiające działanie kofeiny znane jest od stuleci. Ta substancja występuje w około 60 gatunkach roślin, na przykład w ziarnach kawowca, liściach herbaty, orzechach coli, ziarnach kakaowca czy nasionach guuarany. Stymuluje ona pracę serca, przyspieszając skurcze, zwiększając ich siłę i wzmagając napięcie włokien. Aktywuje korę mózgu, polepszając procesy kojarzeniowe, znosząc jednocześnie uczucie zmęczenia i znużenia. Służy też poprawie nastroju oraz zmniejsza poczucie przygnębienia. Kofeina jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem i alergią. Zalecana jest osobom chorym na astmę oraz cierpiącym na przewlekłe zapalenie oskrzeli. Ma także korzystne działanie w przypadku migrenowych bólów głowy. Kawa, oprócz tego, że jest źródłem kofeiny, bogata jest również w naturalne antyoksydanty, zwane inaczej przeciwutleniaczami lub polifenolami. Są to związki usuwające z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, które powodują starzenie się i rozwój chorób cywilizacyjnych. Chronią komórki nerowe, zapobiegają chorobie Parkinsona i Alzheimera, zmniejszają ryzyko zapalenia wątroby, obniżenia odporności, opryszczki, cukrzycy, miażdżycy, wrzodów żołądka czy zaburzeń cyklu menstruacyjnego2.
Już dziś odkryj ze Starbucks® tajemnice zielonej kawy!
|