|
Jednym z prostszych rozwiązań tego problemu może okazać się zwiększenie ilości błonnika w diecie. Najnowsze badania z ekonomiki zdrowia wykazały potencjalne oszczędności rzędu 12,7 miliardów dolarów rocznie, jeśli Amerykanie zwiększyliby ilość błonnika w codziennej diecie do minimalnego poziomu zalecanego przez ekspertów, wynoszącego 25 gramów. Obecnie tych wymagań nie spełnia nawet co dziesiąty Amerykanin.
Wyniki badań podkreślają istotę prostych, ale realnych zmian w diecie, takich jak spożycie większej ilości błonnika, które mogą przyczynić się do spadku wydatków na opiekę medyczną – zapewnia doktor Dominik Alexander, specjalista ds. zdrowia publicznego, epidemiolog i kierownik zespołu badawczego.
Badania zostały przeprowadzone przez niezależny zespół naukowców ds. nauk żywieniowych, epidemiologii, ekonomiki zdrowia z Exponent, Inc. Health Sciences. Oszacowano bezpośrednie koszty opieki medycznej związanej z regularnością pracy układu trawiennego wśród dorosłych Amerykanów. Zespół badaczy rozwinął model szacujący potencjalne oszczędności uzyskane dzięki prewencji, w tym wypadku – zwiększonemu spożyciu błonnika. Co więcej, badania wykazały, że gdyby połowa Amerykanów przyjmowała w codziennej diecie o 3 gramy błonnika więcej, oszczędności wyniosłyby ponad 2 miliardy dolarów.
Cel ten możemy osiągać już przy jednej lub dwóch prostych zmianach nawyków żywieniowych – mówi Lisa Sanders, dyrektor Global Nutrition and Scientific Affairs – Możemy dostarczać organizmowi dodatkowych 3 gramów błonnika dziennie wybierając płatki śniadaniowe z pełnego ziarna, czy jedząc więcej owoców .
Literatura: http://www.biomedcentral.com/1471-2458/14/374/abstract
|