w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Włoska kuchnia - Bruschetta
data publikacji: 25-06-2014 r.
Nazywana jest mniejszą siostrą pizzy i jak wiele z dzisiejszych klasycznych przysmaków, swoją karierę rozpoczynała jako danie ubogich chłopów.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Bruschetta, bo o niej mowa, na szczęście ujrzała światło dzienne, a o jej niezwykłej popularności świadczy choćby ilość odmian i wariantów, w których występuje na całym świecie.

Historia bruschetty sięga prawdopodobnie XV w., a za jej twórców mogą być uznani włoscy rolnicy, pracujący na plantacjach oliwek w środkowej lub południowej Italii. Podczas ciężkiej i monotonnej pracy posilali się oni opiekanymi na ogniu kawałkami chleba, który następnie skrapiali oliwą i posypywali solą. Stąd też jej nazwa – słowo bruscare w dialekcie rzymskim oznacza właśnie pieczony nad ogniem. W miarę możliwości do tak przygotowanych prostych przekąsek rolnicy dodawali świeżo zebrane pomidory, bazylię lub czosnek. Szybkość przygotowania tej potrawy, niezwykła prostota przyrządzania, jej klasyczny, zrównoważony smak oraz odżywczość sprawiły, że stała się bardzo popularna nie tylko we Włoszech, ale w całej Europie, a z czasem także na świecie. Warto zaznaczyć, że 2 lutego w regionie Ubrii na cześć bruschetty obchodzone jest huczne święto, połączone z degustacjami, konkursami kulinarnymi oraz występami artystycznymi. Podobnie jak wiele jest odmian tej pysznej przekąski, jest także wiele jej nazw. W Toskanii grzanki te nazywane są fettunta, co znaczy mniej więcej tłuste kromki, ze względu na dużą zawartość w nich oliwy, w dialekcie piemonckim natomiast funkcjonuje nazwa soma d’aj, w innych zaś miejscach spotkać można określenie panunto.

Klasyczny, podstawowy przepis na bruschettę zawiera następujące składniki: pieczywo (najlepiej pszenną bagietkę lub włoską ciabattę), pokrojone na ok. 1,5 centymetrowe kromki, które należy podpiec tak, by miąższ pozostawał miękki. Gdy będą jeszcze ciepłe, rozsmarowuje się na nich ząbek czosnku, wcześniej jednak sparzone i pokrojone pomidory miesza się z bazylią, solą morską i pieprzem i pozostawia na godzinę. Gdy krążki pieczywa będą jeszcze ciepłe, skrapia się je oliwą i nakłada na nie podgrzane pomidory. Gotowe!

Chociaż bruschetta w oryginalnej wersji występuje z pomidorami, można ją podać niemal ze wszystkim. Podstawa – podpieczone pieczywo z oliwą i czosnkiem pasuje prawie do wszystkiego, dlatego zamiast pomidorów można nałożyć na nie np. szynkę parmeńską, mozarellę i rukolę, można też stworzyć wersję jesienną z pieczoną dynią lub cukinią lub jej słodką odmianę – już bez czosnku, za to z serkiem mascarpone i truskawkami.

Na szczęście dla tych, którzy mimo wszystko nie mają czasu na przyrządzenie bardziej lub mniej klasycznej bruschetty, a także dla wszystkich, których goście niespodziewanie zaskoczyli, dostępne są gotowe pasty – mówi Katarzyna Barwińska z LaSelva Polska. Ważne, aby zwracać uwagę czy takie produkty, dostępne najczęściej w słoiczkach, są ekologiczne i posiadają wszystkie stosowne atesty i certyfikaty, tak jak te oferowane przez naszą markę. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że spożywamy nie tylko smaczne, ale także zdrowe produkty bez uczulających konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nasze brushetty mają dodatkowy atut, są dostępne w różnych, często bardzo oryginalnych wariantach smakowych, np. jako bruschetta z karczocha z dodatkiem odrobiny soli i naturalnej oliwy z oliwek.

autor: / źódło: / opracowanie:
Victualia
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Włoska kuchnia - Bruschetta



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB