|
zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...)."
Marcel Proust „W stronę Swanna”
Wspomniana, przez autora cyklu powieści „W poszukiwaniu straconego czasu”, magdalenka to małe francuskie ciastko w kształcie muszelki.
Do dziś trwają spory o to, komu jedno z najsłynniejszych ciastek na świecie zawdzięcza swoją nazwę. Jedne źródła wymieniają Madeleine Paulmier - XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa księżnej Perrotin de Barmond z zamku de Commercy. Inne, że nazwa pochodzi od imienia pomocy kuchennej króla Stanisława Leszczyńskiego, która podczas uroczystości na zamku w Lotaryngii przyrządziła specjalność z rodzinnych stron - z Commercy. Dodatkową ciekawostką jest, że do spopularyzowania tych ciastek we Francji przyczyniła się Maria Leszczyńska – córka króla i żona Ludwika XV.
Istnieją również przekazy, że twórcami ciasteczek są osoby o innym imieniu, m.in. Jean Avice - kucharz księcia i ministra de Talleyrand-Périgord.
Po zapoznaniu się z historią ciasteczek, najlepiej je skosztować.
Specjalnie dla Was przesyłamy przepis prosto od Madame Malory.
SMACZNEGO!
Składniki:
100g masła
3 jajka
szklanka cukru pudru
aromat waniliowy
skórka starta z cytryny
Rozpuść masło i ostudź. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj aromat i skórkę cytrynową. Delikatnie dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj masło, wymieszaj ponownie. Formę posmaruj roztopionym masłem i posyp mąką. Nakładaj ciasto do foremek na około 3/4 wysokości. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor.
|