Warto więc wprowadzić ją do codziennej diety dzieci i tym samym kształtować ich nawyki żywieniowe już od najmłodszych lat. Jak urozmaicić jadłospis naszego dziecka, a przy tym zachęcić go do próbowania nowych, nieznanych do tej pory rodzajów kaszy?
Katarzyna Foszner, specjalista ds. żywienia, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, a prywatnie mama 5-letniej Hani, proponuje kilka skutecznych i wypróbowanych wskazówek dla rodziców.
Po pierwsze urozmaicajmy codzienne posiłki, np. poprzez wykorzystywanie kilku rodzajów kasz oraz podawanie ich pod różnymi postaciami. Kasza nie musi być wyłącznie dodatkiem do obiadu – świetnie sprawdza się także jako podstawa innych dań. Na jej bazie można przygotować zupy, dania jednogarnkowe, sałatki, przystawki, dania warzywne czy oryginalne desery.
Nie należy bać się eksperymentowania w kuchni, ponieważ poszerzając jadłospis o kolejne propozycje i wykorzystując nowe, ciekawe kombinacje produktów, pozwolimy najmłodszym na wybranie swoich ulubionych potraw.
Więcej informacji znajdziecie
tutaj