|
Piątnica podpowiada, w jaki sposób połączyć dbałość o zdrową, zbilansowaną, lekką dietę z wielkanocną tradycją.
Wielkanoc to jedno z najważniejszych polskich świąt i jednocześnie czas, w którym odczuwamy radość z nadejścia wiosny. Zmiana pory roku widoczna jest także w naszym jadłospisie – rozgrzewające, gęste zupy i dania mięsne zastępujemy warzywnymi sałatkami oraz lekkimi przystawkami podawanymi na zimno. Piątnica przedstawia kilka wskazówek, jak w łatwy sposób ograniczyć kaloryczność wielkanocnych potraw oraz zachęca do wykorzystania sztandarowych produktów firmy do przygotowania tradycyjnych świątecznych dań i deserów.
Sałatki jarzynowe będą lżejsze, jeśli majonez zastąpimy w nich naturalnym jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu. Takim jak 2% jogurt Piątnicy z pasteryzowanego mleka bez dodatku mleka w proszku, o wartości energetycznej zaledwie 58 kcal/100 g. Naturalny jogurt jest nie tylko mniej kaloryczny niż majonez, ale dzięki zawartości żywych kultur bakterii jogurtowych dodatkowo wspomaga trawienie. Do zabielenia tradycyjnego wielkanocnego żurku czy barszczu białego można użyć Śmietany jogurtowej do sałatek i zup 10% lub uniwersalnej śmietany 18% z Piątnicy, która nie warzy się w gorących sosach i zupach. Do sałatek warzywnych, śledziowych i sosów przygotowywanych na zimno Piątnica poleca naturalną Śmietanę 12% bez składników dodatkowych.
Do przygotowania efektownej, idealnej na świąteczną przekąskę rolady ze szpinakiem, wędzonym łososiem i serkiem chrzanowym najlepszy będzie serek Twój Smak z chrzanem 135 g marki Piątnica. Po wymieszaniu serka Twój Smak z chrzanem 135 g z jogurtem naturalnym 2% Piątnicy otrzymamy doskonały lekki chrzanowy sos do wielkanocnych przekąsek.
Z produktów Piątnicy przygotujemy również pyszne ciasta i desery, takie jak np. tradycyjny sernik. Jeśli użyjemy Twarogu Sernikowego mielonego Piątnicy, ciasto nie będzie wymagać dodatku masła. Gotowa, zmielona już masa serowa ma odpowiednią konsystencję i zawartość tłuszczu. Sernik będzie mniej kaloryczny, jeśli ograniczymy dodatki, a dla urozmaicenia smaku użyjemy jedynie aromatu waniliowego i startej skórki pomarańczy. Jeszcze lżejszą wersją ciasta będzie Sernik jogurtowy na bazie gęstego jogurtu Milandia. Jogurt Milandia z Piątnicy ma tylko 7% tłuszczu i jako jedyny zawiera dodatek kremowego mascarpone, dzięki czemu doskonale sprawdza się nie tylko w deserach na zimno, ale także w pieczonych ciastach.
Przepisów szukaj na BycKobieta.pl!
|