najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami. W czym tkwi sekret oleju z tego niepozornego skorupiaka i na co zwracać uwagę wybierając preparaty go zawierające?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym składnikiem błon komórkowych, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich samodzielnie, powinny być dostarczane w diecie. Ta w przypadku Polaków jest zbyt uboga w tłuste ryby i owoce morza, będące podstawowym źródłem tych dobroczynnych substancji. Dlatego też eksperci zalecają suplementację.
- Kwasy omega-3 powinny być uzupełniane przez te osoby, które nie jadają regularnie ryb i owoców morza (rzadziej niż jedną porcję tygodniowo). Dotyczy to szczególnie ludzi o wyższym ryzyku chorób serca. Dieta bogata w kwasy omega-3, szczególnie DHA, poprawia koncentrację i wpływa korzystnie na nastrój. Dodatkowo jest w stanie polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego oraz opóźnić procesy starzenia. Bardzo istotnym działaniem jest bezpośredni wpływ kwasów omega-3 na obniżenie trójglicerydów i „złego” cholesterolu – mówi dr n. Med. Agnieszka Jarosz.
Więcej informacji znajdziecie
tutaj!