Dressing z mango dodaje potrawie owocowego aromatu i soczystego koloru.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 5 minut
Dresing mango:
• 1 duże dojrzałe mango, obrane i bez pestki
• 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
• 1/4 szklanki oleju roślinnego
• 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
• 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Sól morska
• 1/8 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz kolorowy
Sałatka Tandoori z krewetkami:
• 1/4 szklanki plus 3 łyżki posiekanej świeżej mięty, oddzielnie
• 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
• 3 łyżki oleju roślinnego, oddzielnie
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
• 1 łyżeczka Kamis imbir
• 1 łyżeczka Kamis Specialite Młynek Sól morska
• 1/4 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz kolorowy
• 450 g dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
• 1 duże dojrzałe mango, obrane, bez pestki i pokrojone w kostki wielkości 2,5 cm
• 2 opakowania (150 g każde) mieszanki sałat
• 1 szklanka przepołowionych małych pomidorów
• 1/2 małej, czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
1. Przygotuj dresing mango, rozdrabniając mango w blenderze lub za pomocą robota kuchennego (potrzebna jest około 1 szklanka purée z mango). Dodaj sok z limonki, olej, przyprawę Garam Masala, sól i pieprz kolorowy; rozdrobnij do uzyskania jednolitej masy. Przed podaniem przechowuj w lodówce.
2. Przygotuj sałatkę tandoori z krewetkami – zmieszaj 1/4 szklanki mięty, sok z limonki,
2 łyżki oleju, miód, przyprawę garam masala, imbir, sól i pieprz kolorowy w małej misce. Nabij krewetki na patyczki do szaszłyków. Natrzyj sosem z miętą. Nabij mango na patyczki do szaszłyków. Natrzyj pozostałą łyżeczką oleju.
3. Grilluj szaszłyki z krewetkami w wysokiej temperaturze przez 4 do 5 minut lub aż krewetki zrobią się różowe. Krewetki obróć raz podczas grillowania i od czasu do czasu nacieraj sosem z miętą. Grilluj szaszłyki z mango przez 4 do 5 minut lub aż miejscami lekko się zwęglą.
4. Ułóż sałatę, pomidory i cebulę na 6 talerzach. Na górze ułóż grillowane krewetki, mango i posyp pozostałymi 3 łyżkami mięty. Polej 1/2 dresingu mango.
Przepis na 6 porcji.
Wskazówka:
Przechowuj pozostały dresing mango w lodówce. Podawaj z sałatami, grillowanymi lub gotowanymi krewetkami lub kurczakiem albo dodaj do kuskusu lub komosy.