|
Czas przygotowania: 10 minut
Sos Chamoy:
• 1/3 szklanki dżemu morelowego
• 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
• 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz kolorowy
• 1/4 łyżeczki chili
Chamoy Mango Sunrise:
• kruszony lód
• 1 i 1/2 szklanki wódki, oddzielnie
• 3/4 szklanki likieru pomarańczowego, takiego jak Grand Marnier, oddzielnie
• 3/4 szklanki purée z mango, oddzielnie
• 6 łyżek sosu Chamoy, oddzielnie
• 6 łyżeczek syropu z agawy, oddzielnie
• 6 łyżeczek świeżego soku z limonki, oddzielnie
1. Aby przygotować sos Chamoy, włóż wszystkie składniki do blendera; przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Przechowuj w przykrytym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni (przepis na sos do 6 koktajli).
2. Aby przygotować jeden koktajl Chamoy Mango Sunrise, napełnij shaker do połowy kruszonym lodem. Dodaj 1/2 szklanki wódki, 1/4 szklanki likieru pomarańczowego, 1/4 szklanki purée z mango, 2 łyżki sosu Chamoy, 2 łyżeczki syropu z agawy i 2 łyżeczki soku z limonki; wymieszaj dobrze w shakerze, aż cały koktajl będzie schłodzony. Przelej do 2 niskich szklanek do drinków. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi składnikami tak, aby uzyskać 6 koktajli.
Przepis na 6 porcji.
|