|
Czas przygotowania: 20 minut
• 1 opakowanie (225 g) makaronu shirataki
• 1 łyżeczka Kamis przyprawy chińskiej 5 Smaków
• 1 łyżeczka Kamis czosnek granulowany
• 1 łyżeczka Kamis cebula granulowana
• 1/2 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Pieprz kolorowy
• 2 łyżki herbaty Lapsang Souchong
• 2 łyżki sosu hoisin
• 4 szklanki wrzątku
Do posypania:
• dwie cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki
• 1/4 szklanki drobno pokrojonej czerwonej papryki
• 1/4 szklanki marchewek pokrojonych w słupki
• 1/4 szklanki drobno pokrojonych grzybów shiitake lub dzikich grzybów
• 4 gałązki świeżej kolendry
• limonka pokrojona na ćwiartki
1. Opłucz makaron gorącą wodą w cedzaku. Rozdziel do 4 misek na zupę.
2. Włóż przyprawy, herbatę, sos hoisin i wodę do zaparzacza na 8 filiżanek. Odstaw na 3 minuty. Wyciśnij przy użyciu zaparzacza. Powstały płyn rozlej równo do misek. Posyp według uznania.
Przepis na 4 porcje.
Wskazówka:
Makaron shirataki można kupić z sklepach z żywnością azjatycką, sklepach ze zdrową żywnością lub w niektórych supermarketach w dziale z produktami przechowywanymi w lodówkach. Jeżeli nie uda Ci się go zakupić, zamiast makaronu shirataki możesz użyć 115 g makaronu ryżowego ugotowanego według wskazówek na opakowaniu.
|