|
W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę. Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.
Składniki na 4 osoby: *200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta, *1 drobno posiekana cebulka, *1 ząbek czosnku, *słoiczek sosu Grand'Italia pesto z bazylią, *1 drobno posiekana marchewka, *1 łodyga pokrojonego selera naciowego, *100 g makaronu małe muszelki Arrighi, *100 g kawałeczków boczku, *oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, *2 ziemniaki, *150 g białej fasoli z puszki, *1 l bulionu wołowego, *100 g zielonej fasolki szparagowej, *100 g zielonego groszku. *sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią.
|