|
Prawidłowy układ artykułów zgodny z zasadami to doskonałe rozwiązanie. Dzięki niemu zapewnimy produktom świeżość i smak przez dłuższy czas, a jednocześnie unikniemy marnowania jedzenia spowodowanego nieodpowiednim przechowywaniem.
W odpowiednio zagospodarowanej lodówce panuje określona hierarchia. Jest tak, ponieważ wewnątrz lodówki zazwyczaj występują pewne różnice temperatur. Najwyższa półka jest najcieplejszym miejscem, dlatego powinna zostać zarezerwowana dla produktów o długiej trwałości, np. żywności przechowywanej w słoikach. Na górze lodówki warto umieścić dżemy czy warzywa zamknięte w szczelnych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się też doskonale do przechowywania ciast takich, jak chociażby serniki, które wymagają chłodzenia, ale nie bardzo niskich temperatur.
Niżej, na środkowych półkach można przechowywać żywność o mniejszej trwałości. To idealne miejsce na potrawy, które planujemy odgrzać w najbliższej przyszłości. Powinniśmy umieścić tu także produkty takie jak nabiał (sery i jogurty), które wymagają przechowywania w temperaturze niższej niż 5°C.
Najzimniejsze miejsce, czyli najniższe półki, powinniśmy przeznaczyć na jedzenie, które psuje się najszybciej. Tu warto umieścić mięso, ryby i wędliny, a także pokrojone owoce lub warzywa oraz produkty w otwartych już opakowaniach. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie tu rzeczy, po które sięgamy najczęściej. Dzięki temu, że znajdować się będą w łatwo dostępnym miejscu, ograniczymy czas, w jakim będą otwarte drzwi lodówki. Będzie to korzystnie wpływało na kondycję naszej chłodziarki.
Komory i szuflady znajdujące się na samym dole lodówki przeznaczone są na świeże warzywa, takie jak sałata i np. owoce cytrusowe. Nowoczesne modele lodówek mogą dysponować odrębną regulacją temperatury w szufladach, jak np. w modelu Samsung RF24FSEDBSR. Dobierana niezależnie od reszty chłodziarki temperatura pozwala idealnie dopasować warunki w komorach do produktów w nich przechowywanych. Możemy dzięki temu np. szybko schłodzić napoje, czy wino.
Jeśli jednak nie zależy nam na przechowywaniu napojów w bardzo niskiej temperaturze, tradycyjnie ich miejsce jest na drzwiach lodówki. W balkonikach tam umieszczonych możemy też trzymać butelki z sosami czy słoiki z musztardą i majonezem. W tym miejscu szybko i często robi się cieplej przez otwieranie drzwi urządzenia, a te produkty nie wymagają niskiej temperatury. Zazwyczaj, górne balkoniki przeznaczane są do przechowywania jajek i masła.
Stosowanie się do powyższych zasad zapewnia nie tylko przedłużoną świeżość przechowywanych produktów, ale też pozwala zachować ich odpowiedni smak i walory odżywcze. W przypadku takich lodówek jak Samsung Cool, wyposażonych w równomiernie rozprowadzający chłodne powietrze system, ułożenie produktów nie ma jednak większego znaczenia.
|