w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Z kawą dookoła świata
data publikacji: 23-10-2013 r.
Jej kolebką jest Etiopia, ale popularność już dawno zdobyła na całym świecie. W zależności od miejsca i jego kultury, sposoby parzenia i podawania bywają bardzo różnorodne.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Każda receptura może być dowolnie modyfikowana – ograniczeniem jest tylko nasza kulinarna wyobraźnia.

Pierwsze skojarzenia związane z małą czarną odsyłają nas do Italii. Niewielkie, esencjonalne espresso jest bazą bardzo wielu napojów kawowych oraz kaw deserowych podawanych w dużych kubkach z dodatkiem bitej śmietany i syropów smakowych.. Istnieje kilka sposobów jego podawania – najprostszy i zarazem najtrudniejszy to Espresso Ristretto, czyli 10-20 ml naparu o intensywnym smaku, niezakłóconym żadnymi dodatkami. Włosi piją je po każdym posiłku, aby wspomóc trawienie. Wersja podwójna to Espresso Doppio. Ciekawą formą podania jest Espresso Romano - kawa z kawałkiem skórki cytrynowej. Z kolei doskonale znane nam Cappuccino, to nic innego jak espresso ze spienionym mlekiem w proporcji 1/3 kawy, 1/3 gorącego mleka, 1/3 spienionego mleka, może być podawane ze szczyptą czekolady. – Włosi nie trzymają się ściśle przepisów, lubią eksperymentować, dlatego odmian i sposobów podania kawy może być tyle, ilu jej twórców – mówi Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. – Jedynym ograniczeniem jest tutaj inwencja przygotowującego, który może wzbogacić recepturę na przykład o lody, różnego rodzaju syropy smakowe czy przyprawy, takie jak wanilia lub cynamon – dodaje ekspert.

We Włoszech popularny jest także deser zwany Affogato, czyli porcja lodów polana gorącym espresso. Idealnie komponuje się ze smakiem słodkich syropów, takich jak Amaretto czy Galiano.

Po turecku czy arabsku?

Wbrew pozorom nie są to tożsame sposoby podawania kawy, charakterystyczne dla krajów arabskich. Wspólnym mianownikiem jest naczynie, w którym się ją przyrządza – tygielek nazywany kanaka lub briki. Oba sposoby łączy też fakt, że zmielone ziarna zalewa się zimną wodą, którą później doprowadza się do wrzenia. Arabski rytuał związany z parzeniem kawy jest długi i służy delektowaniu się nie tylko smakiem, ale też aromatem, towarzyszącym przygotowaniu napoju. Zalane zimną wodą zmielone ziarna z cukrem i kardamonem tradycyjnie stawiało się na rozgrzanym piasku przy palenisku – dziś po prostu na kuchence lub płycie. Napar zdejmuje się w momencie, gdy wrzący, sięgnie on krańców naczynia. Do filiżanek w pierwszej kolejności delikatnie nakładamy piankę, która powstała w trakcie zaparzania, a potem dolewamy kawę. Owa pianka jest niezwykle ważną częścią całego rytuału, bowiem na powierzchni napoju tworzy ona tak zwaną „twarz kawy”.

Mała czarna „po turecku” również przygotowywana jest w tygielku, w języku osmańskim nazywanym briki. Podobnie jak w tradycji arabskiej, zmielone ziarna (ewentualnie z cukrem) zalewa się zimną wodą i powoli doprowadza do wrzenia.

W Egipcie napój ten podaje się najczęściej na słodko, z cynamonem. Nierzadko jako dodatek pojawia się też ubita śmietana.

Bałkany kawą płynące
Na Bałkanach do przyrządzania kawy powszechnie wykorzystuje się podobne naczynie, tym razem jednak zwane dżezva. - Bałkański sekret polega na szczególnym sposobie palenia ziaren, dzięki któremu nie są one czarne, ale brązowe, mocne i zarazem pozbawione goryczy – tłumaczy ekspert z Segrafredo Zanetti Poland. Tradycyjna receptura nakazuje najpierw zagotować w tygielku wodę, a następnie jej niewielką część przelać do filiżanek. Do pozostałego wrzątku należy wsypać tyle łyżeczek kawy, ilu jest gości i trzykrotnie doprowadzać napar do wrzenia (na przemian stawiając go na ogniu i oddalając od niego). Choć proces przygotowania jest niemal identyczny, drobne różnice można zauważyć w sposobie podania – np. kształcie wykorzystywanych naczyń. Zamawiając kawę w krajach bałkańskich warto też pamiętać, że narody te ze względów historycznych, są mocno wyczulone na nazewnictwo, więc w Serbii prosimy wyłącznie o małą czarną „po serbsku”, a w Bośni „po bośniacku”.

Bezceremonialnie na zachodzie
Napojem narodowym Anglików jest herbata i to jej przygotowaniu towarzyszą tradycyjne rytuały. Kawę, która przede wszystkim jest sposobem na poranne przebudzenie, traktuje się nieco po macoszemu. Najczęściej kupuje się ją w drodze do pracy. Na Wyspach bardzo popularne są sieciowe kawiarnie, podające kawę w papierowym kubku. Podobnie sytuacja wygląda w USA - nieodłącznym elementem widoku amerykańskich ulic są spieszący się do pracy ludzie z papierowym kubkiem w ręku. - Amerykanie stali się specjalistami w łączeniu kawy z różnymi słodkimi dodatkami co sprawia, że jest to raczej deser, w którym bardzo delikatnie czuć smak kawy. Espresso jest mało popularne, a amerykański sposób serwowania kawy znajduje odzwierciedlenie również w polskim nazewnictwie. O kawie w której do espresso dolewamy dużo gorącej wody mówimy americana. – mówi Joanna Sobyra.

Ciekawostką jest fakt, że osławiona na całym świecie receptura „Irish Coffee” powstała dopiero w latach 40. XX wieku, na dodatek zupełnie przypadkowo. W Irlandii bowiem, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, wykształcił się szczególny sposób picia kawy. Wyspiarski trunek, choć obecnie podawany schłodzony, dzięki zawartości whisky miał przede wszystkim rozgrzewać. Dziś częściej traktuje się go jako formę deseru.

Kawa po meksykańsku w sam raz na polski, jesienny wieczór
Zbliżające się długie i chłodne jesienne wieczory sprzyjają konsumpcji rozgrzewających trunków. Idealną propozycją może być espresso z dodatkiem wódki lub tequilli oraz likieru kawowego (opcjonalnie czekoladowego). Oczywiście nie obejdzie się bez kleksa gęstej, bitej śmietany na wierzchu. Pysznie i rozgrzewająco!

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Z kawą dookoła świata



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB