|
Składniki:
Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej
Pęczek zielonych szparagów
2-3 średnie pomidory
1 żółta papryka
1 średnia cukinia
Kilka boczniaków
Kilka średnich pieczarek
2 średnie białe cebule
Kilka gałązek szczypiorku
Glazura:
Sos sojowy Kikkoman
2-3 łyżki miodu
2-3 cm korzenia imbiru
Kilka łyżek oleju
Ząbek czosnku
Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.
Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
|