Otręby to jedno z najbogatszych źródeł błonnika i dlatego warto włączyć je do codziennej diety, by poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Przygotowanie takiego cuda wcale nie jest bardziej skomplikowane niż usmażenie zwykłych naleśników. Do tego kurczak w panierce z otrąb, mix sałat i sos czosnkowy. Jesteśmy pewni, że ten przepis stanie się Twoim popisowym!
Składniki
pół szklanki otrąb (mieszanych: pszennych, żytnich, owsianych) firmy Kupiec plus kilka łyżek otrąb pszennych do panierki
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
125 ml mleka
125 ml wody gazowanej
szczypta soli
sos:
200 g jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżeczka oregano
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
filet z piersi kurczaka
olej do smażenia
mieszanka sałat (np. dębowej, lodowej, roszponki i radicchio)
Przygotowanie
Aby przygotować sos należy wymieszać jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli, pieprzu i oregano. Schłodzić. Mąkę wymieszać z otrębami, mlekiem, wodą, jednym jajkiem i szczyptą soli, odstawić. Filet pokroić w mniejsze kawałki, moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce zrobionej z kilku łyżek otrąb i szczypty soli. Usmażyć w oleju i trzymać w cieple. Usmażyć naleśniki z przygotowanego wcześniej ciasta. Podawać z kawałkami kurczaka, mieszanką sałat i sosem czosnkowym.