Kwasy tłuszczowe Omega-3 mogą zmniejszać ryzyko chorób układu pokarmowego Najnowsze badania wykazały, że tłuszcze mają wpływ na florę bakteryjną jelit. |
| |
|
|
Zdrowie konsumentów Światowe koncerny spożywcze opracowały szereg inicjatyw mających na celu poprawę jakości życia konsumentów. 18 czerwca, pod patronatem organu branżowego... |
| |
|
|
| | Niedobór witaminy D a nowotwory Badania wykazały silny związek pomiędzy niskim poziomem witaminy D, a ryzykiem śmierci w wyniku chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych, zwłaszcza wśród starszych pacjentów z historią nowotworową. |
| |
|
|
| | Dzieci jedzą zdrowo Konkretna grupa produktów spożywanych przez dzieci ma wpływ na nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i sodu |
| |
|
|
Dieta wysokobiałkowa zmniejsza ryzyko udaru mózgu Raport opublikowany w najnowszym, internetowym wydaniu American Academy of Neurology donosi, że osoby, których dieta zawiera większe ilości białka mogą być mniej podatne na udar mózgu niż te, których dieta jest uboga w białko. |
| |
|
|
Spożywanie błonnika a koszty opieki medycznej W przeciągu ostatnich 20 lat liczba wizyt lekarskich związanych z problemami z regularnym wypróżnianiem w Stanach Zjednoczonych wzrosła na tyle mocno, że przyczyniła się do zwiększenia wydatków na opiekę medyczną. |
| |
|
|
Komisja Europejska popularyzuje zdrowe odżywianie Komisja Europejska zaproponowała połączenie oddzielnych programów edukacyjnych, których celem jest zwiększenie spożycia owoców i mleka przez dzieci. |
| |
|
|
W walce z otyłością dzieci Analiza badań przeprowadzona przez naukowców z Uniwersytetu w Manchesterze wykazała, że pojedyncze działania edukacyjne dotyczące żywienia nie prowadzą do... |
| |
|
|
Kto odżywia się coraz zdrowiej? Według raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, dorośli Amerykanie odżywiają się coraz lepiej i częściej niż w poprzednich latach korzystają z porad dotyczących zdrowego stylu życia. |
| |
|
|
Edukacja żywieniowa Już krótka edukacja żywieniowa wśród gimnazjalistów zmienia ich subiektywną ocenę stanu wiedzy na temat odżywiania, w tym zwyczajowy sposób jedzenia. |
| |
|
|