|
|
Kulinaria
Przepisy kulinarne. Porady dla początkujących kucharzy. Ciekawostki ze świata smaków. Kuchnia narodowa i regionalna.
|
|
Naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowym
Jesteś prawdziwym fanem sera. Kochasz zarówno jego intensywną ostrość, jak i kremową delikatność. Uwielbiasz, jak rozpływa się w ustach. Traktujesz entuzjastycznie ser w każdej postaci: miękkiej, twardej i pleśniowej, co świadczy o Twoim wysmakowanym guście.
| | |
|
|
|
Sałatka z brokułami i fetą
Twoje ulubione powiedzenie brzmi: „Zielono mi!”. Uwielbiasz plasterki świeżego ogórka, pobudzające liście kolendry i domowy sos guacamole. Roślinne, lekkie smaki wzmagają Twój apetyt – z korzyścią dla Ciebie, ponieważ miłośnicy sałat i sałatek cechują się dobrą kondycją.
| | |
|
|
|
Naleśniki z truskawkami i białą czekoladą
Od idealnie palonej kawy po rozkoszną czekoladę – masz słabość do bogatych smaków i aromatów w nieco ciemniejszych tonacjach. Lubisz głębię i złożoność, ale nie stronisz też od zabawy, o czym świadczy Twój pociąg do orzeszków ziemnych.
| | |
|
|
|
Kaczka pieczona w pomarańczach
Cenisz sobie wyrazisty charakter owoców, w których dominuje kwaskowa nuta. Jesteś prawdziwym miłośnikiem cierpkich cytryn i limonek oraz ostrego imbiru. Orzeźwiającą energię czerpiesz z grejpfrutów oraz świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, którym hojnie kropisz sałatę.
| | |
|
|
|
Pieczone udka z boczkiem
Twoje wyrafinowane podniebienie lgnie do wyszukanych smaków, którymi potrafisz się cieszyć jak mało kto. Szczególną przyjemność odnajdujesz w słonawych klimatach. Droga do Twojego serca wiedzie przez gaje i dąbrowy, czyli dojrzewające w słońcu oliwki oraz mięsiwa wędzone dębowym dymem.
| | |
|
|
|
Krewetki tradycyjne
Uwielbiasz morskie głębiny i wszelkie smakowitości, które w nich zamieszkują. Ryby czy owoce morza – wszystko jedno, byleby tylko czuć ten wyborny morski posmak. Pyszne kraby, świeże rybki, soczyste krewetki i dorodne homary – zawsze zabierasz je na swój pokład.
| | |
|
|
|
Łosoś w trzech odsłonach
Letnia kuchnia pachnie daniami na bazie ryb. Nie trzeba jednak wyjeżdżać nad morze, aby rozsmakować się w prawdziwie wakacyjnych smakach.
| | |
|
|
|
Letnie przepisy
Kiedy za oknem robi się już naprawdę gorąco, zaczynamy szukać pomysłów na lżejsze dania i odrobinę różnorodności w kuchni. Szczególnie, że organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie niedoborów wody oraz witamin i składników mineralnych, które traci na skutek działania wysokiej temperatury.
| | |
|
|
|