|
|
|
|
|
|
Kobietki prosze o pomoc moja gorsza polowka zaprosila na Świeta Bozego Narodzenia gosci i tu jest problem tematem przewodnim ma byc "Polska tradycja Swiateczna" a ja niestety przebywam juz dosc czasu za granica i na dodatek u mnie w rodzinnym domu nie bylo swiat ( rodzice innych wyznan )pamietam tylko swieta u babci ale bylam zbyt mala zeby pomagac w ich przygotowaniu Chcialabym jak wtedy sie poczuc ten smak , aromat ale naprawde niewiem jak sie do tego zabrac Prosze o pomoc co ugotowac jak to zaranzowac jakie polskie koledy i skad je sciagnac? Naprawde zalezy mi na wszystkich radach dotyczacych tradycji
|
|
|
|
|
|
|
|
Polskie kolędy-najlepiej te w tradycyjnej formie, możesz poprosić jakąś przyjaciólke z Polski aby Ci wysłała płyte z takimi kolędami. U nas w domu zawsze lecą cichutko kolędy podczas kolacji wigilijnej.
Tradycyjnie jedno nakrycie pozostawione puste dla niespodziewanego gościa, no i sianko pod obrus oraz przede wszystkim choinka i może być jakiś delikatny stroik na stole (np świeża gałązka świerku z malutkimi bombkami)
Na stole powinno pojawić się 12 potraw, obowiązkowo karp (w dowolnej postaci: smażony, w galarecie itp) barszcz z uszkami. Reszta w dużej mierze zależy od regionu z jakiego się pochodzi. U nas zawsze jest kapusta z grzybami, kapusta z fasolą, pierogi ruskie, śledź, kutia no i ciasta. Proponuje też zaangażować Twoją połówke do przygotowań-w końcu to jego pomysł.
No i oczywiście dzielenie się opłatkiem. U mnie zawsze mój tata wygłaszał najpierw życzenia świąteczne takie ogólne dla rodziny(może to zrobić Twój partner), a potem składaliśmy sobie życzenia i dzieliliśmy się opłatkiem. W niektórych domach też czyta się Biblie przez rozpoczęciem kolacji wigilijnej. A kolacja rozpoczyna się oczywiście wtedy, gdy pojawi się pierwsza gwiazdka. Warto przygotowania rozpocząc troche wcześniej, aby potem móc spokojnie cieszyć się świętami i obecnością bliskich. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Oreda to wiem o tych tradycjach ale bardziej mi zalezy na wiadomosciach skad one sie wywodza i dlaczego jest takie zruznicowanie w regionach na internecie znalazlam kilka przepisow ale one nie sa takie jak ja pamietam za dziecka no chyba ze moj swiat wtedy byl troszke inny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Co do zróżnicowania w tradycjach- zwłaszcza tych kulinarnych to wzięły się one w głównej mierze stąd, że w różnych regionach były dostępne i popularne różne produkty. Najlepiej więc poszukać dań pochodzących z Twojego regionu Polski. Choinka jest na święta dlatego, że symbolizuje wieczne życie (rodzi się mały Jezusek, który później zostaje ukrzyżowany a następnie zmartwychwstaje). Opłatek jest symbolem Ciała Bożego(tak jak w kościele) więc dzieląc się nim dzielimy się miłością Bożą. Ryba prawdopodobnie dlatego, że pierwotnie był to symbol chrześcijaństwa dopiero później symbolem tej wiary stał się krzyż. A z ryb wybrano karpia, bo jest to najbardziej polska ryba. Mam nadzieje, że troszke pomogłam
|
|
|
|
|
|
|
|
Podam ci link do tradycyjnych świat ja co roku nim sie sugeruje choć trochę www.wigilia.pl polecam. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Anilewe dzieki poczytalam troszke i juz moge troche wiecej powiedziec o polskich obyczajach Choc nadal otwarta jestem na dania ktore wy serwujecie najlepiej z przepisami. Dzieki serdeczne
|
|
|
|
|
|
|
|
Hej Agnieszkar. Ja w tym roku będę robić po raz pierwszy święta, więc jestem w podobnym co Ty położeniu. Proponuję Ci byś zrobiła 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Należą do nich (przynajmniej u mnie w domu rodzinnym, a jestem z Dolnego Śląska): karp smażony, karp w galarecie, barszcz czerwony, uszka do barszczu, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z grzybami, ziemniaki z koperkiem, chleb, kompot z suszonych owoców, makowiec i ryba po grecku. Wszystko powinno być wystawione na stole pokrytym białym obrusem (pod obrusem powinno być sianko). Kolację zaczynamy jak się pojawi pierwsza gwiazda na niebie (przy pochmurnym niebie zaczynamy średnio ok.17). Przed wieczerzą dzielimy się indywidualnie ze wszystkimi opłatkiem, po czym zasiadamy do stołu i jemy rozpoczynając od barszczu z uszkami, a potem co kto lubi. W tle grają polskie kolendy - proponuję Ci tradycyjne wersje śpiewane przez jakiś chór, Wodeckiego bądź Eleni (ściągniesz je z pewnością z emula). W pokoju powinna stać choinka przystrojona różnokolorowymi bombkami i włosem anielskim, bo tak udekorowana jest chyba najbardziej polska _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
u nas jest zawsze śledzik pod pierzynką. Moja wersja:
- pokroić w kostkę płaty śledziowe (wczesniej można je odmoczyć, żeby nie były za słone). Śledzie wrzucić na dno jakiegoś ładnego naczynia.
Potem pokroić grzybki marynowane i ogórki kiszone w kostkę. Wymieszać razem. Dodać do tej mieszkanki majonez pomieszany z łyżką jogurtu przyprawione pieprzem. Sosik dodać do grzybków i ogórków- wymieszać. Taką "sałatkę" rozłożyć równomiernie na śledziach w naczyniu. Na sam wierzch kładziemy wcześniej ugotowane na twardo o pokrojone drobniutko jajka - tworzą tzw. wierzch pierzynki. Na to wszystko dekoracja np. listek natki pietruszki, marchewka łądnie pokrojona -jak to woli.
Potrawa serwowana np. na mazowszu i kujawach.
Pychota!
ps. to ile składników jest potrzebnych zależy od wiekości naczynia w którym będzie się robić śledzika. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzieki dziewczyny ja nadal poszukuje inspiracji w internecie
Angie u mojej babci bylo podobnie to wlasnie zapamietalam choc dania byly podawane jedno po drugim i choc troszke musialas zjesc
Pamidorex super przepis musze go wyprubowac choc myslalam podac zwykle rolmopsy jako przystawke ale chyba skusze sie na twoja propozycje
U mnie problem polega na tym ze zastanawiam sie jak wszystkim przypasc do smaku bo mamy mieszane towazystwo ( 3 polakow, 2 serbow, 1 macedonczyk,2 niemcow, 1 chorwat ) Eh naprawde sie boje jak ja to ogarne , choc w tamtym roku uczestniczylam w serbskiej wigilji i podobala mi sie bo choc troszke byla zblizona do naszej -słowianskie korzenie
|
|