|
|
|
|
|
|
Proszę o poradę co do sosów, bo te nie bardzo mi wychodzą. Ostatnio próbowałam robić sos grzybowy z grzybków leśnych , i wyszła mi zbyt gęsta mamałyga. Czy wy zagęszczacie sosy mąką, czy dodajecie śmietany? Np. do sosu grzybowego lub do marchewki z groszkiem... Takie proste, a mi nie wychodzi :/
ps. dodam tylko, że nie używam i nie chce używać gotowych sosów itp... Raczej staram się unikać glutaminianu sodu i jeść domowo... _________________ Semper in altum!
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja robiąc sos daję śmietanę z mąką, gdy jest zagęsto dolewam wodę i to dopiero zalewam _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
najprawdopodobniej dodajesz za dużo mąki... do sosu grzybowego wystarczy odrobinka rozprowadzona w śmietanie lub w wodzie (ja uważam że najlepsze są w śmietanie)... Około łyżeczka na pół szklanki śmietanki starczy.... _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
najlepiej sprawdza się śmietana 30%
kaloryczna ale za to jaki smak _________________
Nie ma nic piękniejszego od dawania ŻYCIA !
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja sosy grzybowe zagęszczam odrobiną mąki, śmietany nie daję...bo przebija smak i zapach śmietany, a poza tym wydaje mi się że sos jest za tłusty.
Gdy nie wiesz ile dać mąki, zawsze daj mniej bo łatwiej jest zagęścić powtórnie niż rozrzedzić.
Co do marchewki to zagęszczam zasmażką.
edytowany: 1 raz | przez bogulka | w dniu: 13-11-2008 15:01
|
|
|
|
|
|
|
|
No wlasnie jak dziewczyny dobry temat.Teraz bedzie pierwszy raz nasza wspolna wigilia bez rodzicow a w szczegolnosci mam. Wiec nie bedzie pomocy przy kuchni. A u mnie w domu co roku sa golabki z kaszy gryczanej a do tego sos pieczarkowy. Ktorego ja nigdy nie robilam. POMOCY_________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja robię sos pomidorowy w taki sposób - masło rozgrzewam na patelni, zasmażam na nim mąkę, następnie koncentrat i śmietana. Jak jest za gęsty do dodaję wodę. Jeśli chodzi o sos pieczarkowy to najpierw duszę pieczarki, a ten sos co z nich zostaje zaprawiam mąką i śmietaną analogicznie jak pomidorowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sos pieczarkowy robię tak : Kroję pieczarki w plastry albo w kostkę, podsmażam cebulkę i na nią wrzucam pieczarki, chwilę smażę aż zrobią się miękkie, solę, pieprzę jakaś wegeta czy papryka jeszcze chwilę duszę, w razie wyparowania podlewam wodą, zagęszczam samą mąką...Tak jak wcześniej pisałam nie polecam śmietany do sosów grzybowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziekuje bogulko i delfi przy najblizsej okazji sprobuje waszym sposobow. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ale czy z samą mąką nie będzie jednak za gęste?
A jaki sos polecacie np. do ravioli, pierożków z serem i szpinakiem, i z "quattro formaggi", czyli cztery sery? Bo tak same to troche mdłe są... _________________ Semper in altum!
|
|
|
|
|
|
|
|
Sos pieczarkowy
2 łyżki masła łyżka mąki 1/4 l mleka 1/4 l bulionu (może być z kostki) 20
dkg pieczarek pieprz szczypta soli.
Pieczarki oczyścić, pokroić w niezbyt cienkie plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła. Drugą łyżkę masła roztopić w rondelku, dosypać mąkę i nie rumienić zapienić. Mleko wymieszać z bulionem i wlać zimne na gorącą zasmażkę. Zagotować stale mieszając i gotować jeszcze ok. 5 minut, następnie wrzucić pieczarki i jeszcze ok. 3 minut gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. To dla tych co nie lubią ze śmietaną
|
|