|
ja lubię gotować z chłopakiem wątróbkę z jabłkiem
Wątróbki moczyć 5-10 minut w mleku, oczyścić i przekroić każdą na 2–3 części. Na patelni rozgrzać olej. Boczek pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki.
Jabłka umyć, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Boczek, jabłka i cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wyjąć z patelni i odłożyć. Na patelni rozpuścić masło.
Wątróbkę obtoczyć w mące, obsmażyć szybko na patelni ze wszystkich stron. Na patelnię wyłożyć cebulę z boczkiem i jabłkami, przykryć, podlać 1/2 szklanki wody i dusić kolejne 5 minut. Potrawę oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Od razu podawać, najlepiej z pieczonymi ziemniakami.
|
|
watróbkę indycza robię po grecku - tak jak robi sie rybę po grecku tylko dodaję podsmażoną w paski wątróbkę.
Pasztet z wątróbek drobiowych do smarowania doskonały
składniki
25 dag wątróbek drobiowych
1 średnia cebula
1 marchewka (7 dag)
3 łyżeczki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
sposób przygotowania
Wątróbki oczyścić, umyć, pokroić w grubą kostkę. Usmażyć na oleju (15 minut). Odcedzić, jeśli wydzielił się sos.
Cebulę i marchew obrać, umyć, pokroić drobno albo zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle, wlać 3 łyżki wody, udusić pod przykryciem do miękkości.
Wątróbkę, cebulę i marchew zmiksować dokładnie albo przetrzeć przez sitko doprawić do smaku, wymieszać. Włożyć do miseczki i wstawic do lodówki na kilka godzin lub na noc. Do chleba bardzo mi smakuje!
|