Sarvi znam pare dobrych przepisów na miesko z kurczaka:
(nie podam Ci ilosci skladnikow bo ja robie na oko)
1. -piers z kurczaka
-ser zolty (jak kos lubi to moze dodac pieczarki,cebule, papryke)
-jajka
- majonez
-pieprz sol, vegeta
Napisze Ci jak ja robie z serem: piersi kroje w kosteczke ok 1.5 cm x 1,5 cm, zeby nie byly za duze ani za male kawalki, ser w drodna kosteczke, ewentualnie zetrzec na grubych oczkach, dorzucic zoltko,dodac z 2-3 lyzki majonezu, doprawic, wymieszac, bialka ubic osobno i polaczyc.(gdy za rzadka masa dosypac maki lub bulki tartej) Smarzyc na rozgrzanym oleju. Oprocz sera mozna dodac usmarzone pieczarki, cebulke lub papryke.
2. -piers z kurczaka
- maka
- sol, pieprz, vegaeta, papryka, curry (zaleznosci jak kto lubi)
Piersi pokroic w wieksze kawalki ok 2-3 cm, doprawic je przyprawami, obtoczyc w mace i zmarzyc na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Bardzo dobre z sosem czosnkowym:
-smietana
-majonez
-czosnek
-sol, pieprz
Smietane i majonezu pol na pol (po tyle samo, czosnek przesisnasc przez praske i doprawic, (nie dawac duzo czosnku bo bedzie za ostre. (ok 2 zabki na 2 lyz smietany i majonezu)
3. Ostatnio robilam:
- piersi z kurczaka
-pieczarki
-ser zolty
-majonez
-przyprawy (pieprz, sol /ja daje czosnkowa/ i inne jak kto lubi)
Piersi rozbijam na kotlety, przyprawiam przyprawami(sol czosnkowa i pieprz) ukladam na talerzu aby nasiakly przyprawami, nastepnie smarze pieczarki, ostudzam je, piersi ukladam na brytwance wysmarowanej olejem, piersi tez smaruje je zwierzchu olejem, nakladam pieczarki i wkladam do piekarnika az miesko bedzie dobre, (uwazac zeby pieczarki nie spalic), gdy juz beda dochodzic do siebie nakladam na pieczarki lyzke majonezu lub sosu czosnkowego i posypuje zoltym serem (dosc grubo) i wkladam je na chwileczke az ser sie przytopi. Bardzo dobre z sosikiem czosnkowym. (na wierzchu)
4. Roladki:
- piersi
- ser zolty, szynka lub w zaleznosci od gustow: cebulka, ogorek, warzywka z patelni, pieczarki, papryka..
-bulka tarta
-jajka
-sol czosnkowa, cuury
Piersi rozbijam na jak najciesze kotlety, doprawiam, nadziewam, zawijam w rulonik, spinam wykalaczkami lub nitka, maczam w jajku i obtaczam w bulce. Smarze na glebokim goracym oleju na zloty kolor. Podaje z sosem cuury.
_________________