|
|
|
|
|
|
Widzę, że w temacie pieczonych ziemniaków jesteście bardzo dobrze zorientowane może podacie mi jakiś fajny i prosty przepis na ziemniaczaną zapiekankę? _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
Zapiekanka ziołowo-serowa z ziemniakami - pyszna
Ugotuj 1kg ziemniaków w mundurkach- oczyszczone ziemniaki zalej wrzątkiem osól i gotuj ok 10 min,tak na pól twardo. Odcedź, zalej zimną wodą,lub pozostaw do wystygnięcia. Obierz z łupin i pokrój gubsze talarki.Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem. Układaj warstwami: ziemniaki , dodatek ziołowy (przepis niżej) znów ziemniaki i na wierzch posmaruj dodtakiem .Obsyp wierzch czerwoną ostrą papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekaj ok 30 min,tak aby wierzch był zrumieniony. Podawać można z rybą,mięsem jajkiem sadzonym, bąź samodzielnie z sałatą vinegrette.Udekoruj pomidorem
Dodatek ziołowo-serowy:
-szklanka startego żółtego ostrego sera
-szklanka śmietany kwaśniej gęstej 18%
-szklanka zieleniny: (Szczypior,natka pietruszki ,koperek)
- oczywiście garść Bazylii najlepiej świeżej ew. suszonej.
-sól,pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Konsystencja powinna być dosyć gęsta.
|
|
|
|
|
|
|
|
ooo brzmi pysznie i wydaje się łatwa do zrobienia, na pewno spróbuję, dzięki Gracja
i oczywiście dam Ci znać jak mi wyszła _________________ Pozdrawiam - Dalia
edytowany: 1 raz | przez Dalia | w dniu: 16-11-2006 12:49
|
|
|
|
|
|
|
|
no dzieki dziewczyny;) super przepisik _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Smacznego dziewczyny
|
|
|
|
|
|
|
|
ja do zapiekanki ziemniaczanej koniecznie muszę dodać gałkę muszkatałową mmm pychotka
|
|
|
|
|
|
|
|
wypróbowałam zapiekankę ziemniaczaną i... naprawdę jest pyszna polecam, dzięki Gracja za przepis _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
Dalia napisała: |
wypróbowałam zapiekankę ziemniaczaną i... naprawdę jest pyszna polecam, dzięki Gracja za przepis |
Dalia bardzo cieszę się,że i Tobie przypadła do gustu ..
jeśli potrzebujesz inspiracji w kuchni polecam małą stronkę
http://kuchennymidrzwiami.blox.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki Gracja ale zdecydowanie wolę przepisy, które dostałam od Was na forum, przynajmniej wiem, że są sprawdzone i pyszne, teraz zaczynam testy z daniami wegetariańskimi _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja też spróbuje!
A czy probowałyscie moze piec to razem z jakims mięskiem?
Mniam, juz leci mi ślinka...
|
|
|
|
|
|
|
|
Z miesem polecam to:
karkówka w plastrach
ziemniaki - około 0.5 kg
olej
przyprawy: pieprz, sól
przyprawa gros
zioła do ziemniaków
czerwona papryka słodka
2 duże ząbki czosnku
masło - 3-4 łyżki
2 cebule
Mięsa potrzeba tyle, żeby pokryć jedną warstwą naczynie zaroodporne.
Mięso lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, , papryką, przyprawą gyros i majerankiem. Odstawić.
Ziemniaki obrane pokrój w półplasterki o grubości ok. 0.5 cm.
Do wysmarowanego naczynia olejem wlożyć ziemniaki, posolić wymieszać, posypać ziołami.
Mięso lekko posmaruj olejem i połóż na ziemniaki. Na wierzch połóż krązki cebuli,
Piecz 40 min. w zamkniętym naczyniu.
Rozpuść masło na patelni, dodaj wyciśnięty czosnek i smaż chwilę.
Po 40 min. pieczenia mięsa polewam całość masłem z czosnkiem.
Piecz jeszcze 15-20 min bez przykrycia.
Można podawać z sosem lub surówką .
Piekłam Smakowało,ale mało
|
|