|
|
|
|
|
|
Czy gotujecie w ten sposób?
Ostatnio dużo czytam o zdrowej żywności i tam zalecają właśnie gotować na parze. Tylko że ja nie wiem dokładnie jak to powinno wyglądać. I czy czas gotowania jest dłuższy, któtszy czy taki sam? _________________ "Nie wszystkie prawdy są dla wszystkich uszu"
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja też napaliłam się by w ten sposób gotować ale nic z tego nie wyszło nie mam odpowiedniego sprzętu a stawiając naczynie na naczyniu para ogarnęła by całe mieszkanie a u mnie i tak już jest duuża wilgoć
Jest to zdrowy tryb odżywiania ale szkoda że nie dla mnie _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
to racja ..najlepiej miec specjalny garnek.Ale mozna tez wziasc duzy garnek, zagotowac w nim wode , na to polozyc sitko(tak aby zakrylo caly garnek) i w nim warzywka, a calosc przykryc pokrywka.Jest wtedy szansa ze zbyt duyo pary nie ucieknie , pod warunkiem ze wielkosci sa dopasowane _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
A taki garnek można kupić w sklepach AGD? Ja szczerze mówiąc nie widziałam czegoś takiego ale do tej pory nie szukałam. _________________ "Nie wszystkie prawdy są dla wszystkich uszu"
|
|
|
|
|
|
|
|
moja znajoma ostatnio kupiła caly zestaw garnków i tam był taki specjalny do gotowania na parze, caly zestaw kosztowal 350 zl.Kupiła w selgrosie. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziewczyny - przecież wcale nie trzeba inwestować 350 zł a zestaw garnnków! za 15 zł kupuje się sitko do gotowania na parze - to tak metalowa rozetka, która pasuje do większości garnków bo ma regulowaną srednicę. Właśnie kupiłam i testuję. Pierwszy test (brokuły i marchewka) wyszedł pomyślnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
ja mialam takie siteczko, ale ze baaardzo duzo gotuije na parze, postanowilam zainwestowac w dobre garnki. Sitko jest w sam raz dla osob, ktore sporadycznie jedza "z pary".
|
|
|
|
|
|
|
|
Bardzo polecam takie gotowanie - ja mam jeden taki specjalny garnek, a służy mi już parę ładnych lat. Na parze gotuje się szybko, ale jedzenie potem równie szybko stygnie, więc warto nakładać na talerz małe porcje, a resztę zostawić w garnku. Ja zwykle robię sobie normalny obiad, czyli pierś kurczaka bądź łososia, do tego ziemniaczka pokrojonego w plasterki i dużo warzyw np. buraczki, marchew, brukselka lub brokuły. Proponuję wszystko kroić w równe plastry bądź słupki (brokuły rozdrobnić na większe różyczki), bo wtedy to ładnie wygląda i zachowuje swój kształt. Warzywa należy już na talerzu polać oliwą z oliwek, by rozpuściły się wszystkie witaminy.
Aha - jeżeli chodzi o przyprawy to polecam bazylię, tymianek i lubczyk, dobrym pomysłem jest też dodanie kostki warzywnej do wody, która paruje.
Smacznego _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
angie, a jakiej firmy masz garnek?
stosuje podobne przyprawy, jak Ty...jeszcze cytryne do ryb. Jedzonko "z pary" wcale nie musi byl mdle i nudne.
|
|
|
|
|
|
|
|
Unika, nie wiem jaki to jest garnek, ale na pewno niedrogi - normalny garnek metalowy, w środku część z dziurkami ala sitko i pokrywka. Nic specjalnego _________________
|
|