|
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki,
5 dag cukru,
15 dag masła,
2 żółtka,
szczypta soli
Masa serowa:
10 dag tłustego białego sera,
10 dag masła kerrygold,
10 dag cukru,
cukier waniliowy,
6 żółtek,
Lukier:
25 dag cukru pudru,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki rumu lub koniaku.
Sposób wykonania
Mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i sól, wymieszać widelcem. Dodać zimne masło pokrojone na wiórki, posiekać nożem, po czym zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć w pergamin i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Przełożyć go na natłuszczoną blachę, pozakłuwać widelcem i podpiec w temp. 180 C na jasnozłoty kolor. Tymczasem utrzeć masło z cukrem i ucierając dodawać po trochu bardzo dokładnie zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczonym placku rozsmarować masę serową, wstawić ciasto na 45 min do piekarnika nagrzanego na 180 C. By ser zbyt mocno się nie zarumienił, przykryć folią aluminiową. Z podanych składników utrzeć lukier, posmarować nim wystudzony mazurek i udekorować wg gustu.
|