|
|
|
|
|
|
Pytanie do tych, które dobrze gotują i mają doświadczenie w sprawie robienia tortów. Otóż chciałabym zrobić tort maślany... wiem, że tuczący i chyba nie do końca zdrowy... ale moja siostra przepada za takim tortem i chciałabym jej zrobić niespodziankę i upiec go sama. Te z cukierni są nafaszerowane jakimiś "spulchniaczami" więc kupno gotowego odpada. Podajcie jakiś przepis na tort i masę maślaną (ciemną i białą).Proszę
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolezanko droga!czy chodzi ci o tort biszkoptowy z kremem russel?ciasto to biszkopt a krem;to jaja cukier i tluszcz czyli margaryna!ni podam ci proporcji skladnikow bo nie posiadam przy sobie zeszytu z przepisami ale moge ci powiedziec jak ma wygladac proces technologiczny!jesli to cie zadawala?aaa jesli chodzi o torty cukierni to bez obaw akurat tego typu torty nie wymagaja uzycia zadnych spulchniaczy gdyz srodkiem spulchniajacym jest tluszcz i powietrze ktore jest wtlaczane podczas napowietrzania kremu wiec czy to ty bedziesz robila ten tort czy cukiernia to proces bedzie ten sam!pisze ci to sam cukiernik pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
fajna212 qrcze ale fajnie ze jesteś cukiernikiem
Proszę podaj mi dokładny przepis zarówno na biszkopt do tortu jak i masę taką maślaną... będę baaardzo zobowiązana
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciasto biszkotowe!
cukier-1szkl
jajka-5szt
maka-2 szkl
proszek d pieczenia-1 lyzeczka
sol-1/2 lyzeczki
olejek zapachowy moze vanilie albo smietankowy
Blaszke wysmaruj tluszczem i wyloz papierem sniadaniowym,posypana bulka tarta.Wbij jaja do miski wsyp cukier,sol i ubijaj do bialosci, zagestnienia.Wsyp make z proszkiem do pieczenia przesiana przez sito,zmieszac lekko i wylac do blaszki.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku okolo 200-250 stopni przez 15-20 min,gdy ciasto nabierze koloru tzn ze jest juz upieczone radzilabym ci nie otwierac piekarnika w czasie wypieku bo biszkopt czasem tak ma ze szybko opada!jak nie jestes pewn ze biszkopt sie upiekl to wbij w niego patyczek jak bedzie suchy tzn ze jest dobry !
Krem Rusell
200g margaryny lub masla
2 jajka
4 lyzki stolowe cukru
aromat jesli robisz ciasto czekoladowe to najlepiej daj rumowy a jesli bialy to smietankowy lub vaniliowy
Wsyp cukier do miski metalowej dodaj jajka
|
|
|
|
|
|
|
|
ciagle mieszajac podgrzej to do tem okolo 35 stopni na parze lub palniku przy czym uwazaj aby sie nie przypalilo bo krem bedzie mial spalony smak!mikserem ubij te jajka na puszysta mase i dodaj mieka margaryne lub maslo.Na samym koncu dodaj aromat!Gdy po dodaniu tluszczu zrobia ci sie grudki to lekko podgrzej miske ciagle mieszajac.Wtedy nalezy chwilke zmiksowac mase aby skladniki polaczyly sie w jednolita mase!Pamietaj aby jajka wyparzyc przed uzyciem bo krem podawany jest na zimno!Jesli chcesz zrobic krem czekoladowy to dodaj do kremu przesiane kakao olejek rumowy i jesli twoja siostra lubi to troszke spirytusu lub vodki dzieki czmu bedzie mial lepszy smak i bedzie mial dluzszy okres przechowalnosci! aaa najlepiej wypiekaj ciasto na blasze okraglej tortowej! ZYCZE SMACZNEGO!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
No... Jestem pod wrażeniem, przepis bardzo fachowo podany
Od razu widać, że jesteś w tym dobra.
Pięknie dziękuję
Dziś będę robić a jutro dam znać czy mi wyszło
|
|
|
|
|
|
|
|
nie napisalas czy wyszedl ci tort?
|
|
|
|
|
|
|
|
Jak udał się tort edko?
|
|
|
|
|
|
|
|
No więc już nadrabiam zaleglości
A więc tort wyszedl rewelacyjny!!! Wlaśnie o taki mi chodzilo: maślany, swojski, pachnący "tortem" a nie innymi dodatkami...
Co prawda zrobilam jeden bląd, bo niepotrzebnie wlączylam termoobieg w piekarniku (po 15 minutach biszkopt byl już upieczony i mialam dylemat czy wyciągać... a jak już wyciągnelam to byl troche za mocno podpieczony) - ale to nic takiego.
Przepis na krem-jest super!
Masa puszysta, nic sie nie scielo, żadnych grudek - ideal po prostu.
Fajna212 - dzięki raz jeszcze
Może podrzucisz jeszcze jakiś fajny, taki "swojski" przepis... np na "koŁacz" albo kruche babeczki...
edytowany: 1 raz | przez edka0077 | w dniu: 03-12-2007 6:52
|
|
|
|
|
|
|
|
Oj,ale mam smaka na ten tort,a głodna jestem dzis w pracy ogromnie...
|
|