tort cappucino dla fanow kawy
cukier - 0,5 szklanki
cukier - 1,25 szklanki
cukier waniliowy - 1 paczka
czekoladowa kawa cappucino - 1 paczka
herbatniki - 3 paczki
jajka - 4 szt
jajko - 1 szt
masło kerrygold - 1 opakowanie
mąka - 1,5 szklanki
mleko w proszku -pełne - 1,5 szklanki
olej - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
serki waniliowe - 2 pojemniki
żelatyna - 2 łyżki
żółtka - 4 szt
Przygotowanie:
CIASTO
4 białka ubić na pianę, pod koniec ubijania wsypać 1,25 szklanki cukru zwykłego i cukier waniliowy, do ubitych z cukrem białek dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia, olej. Wszystko zmiksować. Ciasto przełożyć do tortownicy i upiec biszkopt (ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
"PONCZ"
Przygotować ok. dwie szklanki kawy cappuccino wg przepisu na opakowaniu.
KREM
1 jajko i 4 żółtka utrzeć z cukrem na gładką, prawie białą masę, po trochu dodawać do niej miękkie masło (można je przedtem utrzeć). Do utartej masy jajeczno-maślanej dodawać na przemian po łyżce mleka w proszku (bardzo ważne, by było to mleko pełne, inaczej krem się zważy) i serka waniliowego. Na koniec do kremu dodać, rozpuszczoną w 0,25 szklanki gorącej wody, żelatynę i dokładnie wszystko wymieszać.
Pierwszy krążek ułożyć na dnie tortownicy, nasączyć ciepłą kawą cappuccino, wyłożyć połową kremu, przykryć drugim krążkiem, który również nasączyć. Należy zwrócić uwagę, by ciasto nie było zbyt nasączone, podana ilość ponczu kawowego jest więc orientacyjna, zależy to bowiem od grubości i temperatury ciasta. Na drugi placek wyłożyć resztę kremu. Następnie zrobić kolejną mocno ciepłą kawę cappuccino i moczyć w niej po kolei herbatniki, uważając, aby za bardzo nie rozmiękły (najlepsze są takie dla dzieci - petitki). Nasączone herbatniki ułożyć na kremie tak, aby częściowo zachodziły na siebie. Na koniec ułożone herbatniki posypać obficie suchą kawą cappuccino. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny tak, aby zastygło.
Smacznego!