|
|
|
|
|
|
bardzo lubię ogórki konserwowe i zawsze jem kupne, nigdy nie robiłam jeszcze sama, ale może spróbuję, podacie mi przepis?
|
|
|
|
|
|
|
|
ja wolę kiszone _________________ "W życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym." Oscar Wilde
|
|
|
|
|
|
|
|
Małosolne są super !
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja kupuje i tyle robilam tez sama ale teraz dla 2 osob szkoda sie meczyc
|
|
|
|
|
|
|
|
no to chyba też pozostane przy kupnych, skoro nie ma przepisów
|
|
|
|
|
|
|
|
No to ja ci podam przepis mojej mamy (zawsze robi całej rodzinie zapasy bo jej wychodzą najlepiej:) )
W słoikach ulozyć:
2-3 plasterki marchewki (obrana, pokrojona, sparzona)
1-2 ząbki czosnku
łodyżka kopru suszonego
gorczyca (kilkanaście ziarenek)
krążek cebuli (obrana, sparzona)
ogórki ułożone ciasno (wzdłuż słoika)
zalać gorącą zalewą, zakręcić mocno wieczko i włożyć do garnka z gorącą wodą do zassania słoików (gotowac ok. 5-7 minut)
Zalewa:
1 litr wody
1/4 szkl. octu
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 liść laurowy (albo bobkowy:) )
ziele angielskie i pieprz - po 2 ziarenka
Zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki.
Ogóreczki są twarde i chrupiące...pycha!
Polecam kłaść jak najmniejsze i mniej więcej rownej wielkości.
Tylko teraz nie ma sezonu na ogórki.... dlatego zastanawiam sie jak chcesz wykorzystać ten przepis???
edytowany: 2 razy | przez laurence | ostatnio w dniu: 06-11-2007 17:49
|
|
|
|
|
|
|
|
laurence napisała: |
Tylko teraz nie ma sezonu na ogórki.... dlatego zastanawiam sie jak chcesz wykorzystać ten przepis??? |
wiem wiem, że już po sezonie, ale mogę zrobić teraz konserwową dynię
a na przepis tak mnie naszło po przeczytaniu artykułu, pewnie wykorzystam go przy ogórkach za rok
|
|
|
|
|
|
|
|
ja mam przepis taki sam jak laurence _________________ Lubię tu wracac!
|
|