
|
 |
|
|
|
|
bardzo lubię ogórki konserwowe i zawsze jem kupne, nigdy nie robiłam jeszcze sama, ale może spróbuję, podacie mi przepis?

|
|

|
 |
|
|
|
|
ja wolę kiszone  _________________ "W życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym." Oscar Wilde

|
|

|
 |
|
|
|
|
Małosolne są super  !

|
|

|
 |
|
|
|
|
Ja kupuje i tyle  robilam tez sama ale teraz dla 2 osob szkoda sie meczyc

|
|

|
 |
|
|
|
|
no to chyba też pozostane przy kupnych, skoro nie ma przepisów

|
|

|
 |
|
|
|
|
No to ja ci podam przepis mojej mamy (zawsze robi całej rodzinie zapasy bo jej wychodzą najlepiej:) )
W słoikach ulozyć:
2-3 plasterki marchewki (obrana, pokrojona, sparzona)
1-2 ząbki czosnku
łodyżka kopru suszonego
gorczyca (kilkanaście ziarenek)
krążek cebuli (obrana, sparzona)
ogórki ułożone ciasno (wzdłuż słoika)
zalać gorącą zalewą, zakręcić mocno wieczko i włożyć do garnka z gorącą wodą do zassania słoików (gotowac ok. 5-7 minut)
Zalewa:
1 litr wody
1/4 szkl. octu
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 liść laurowy (albo bobkowy:) )
ziele angielskie i pieprz - po 2 ziarenka
Zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki.
Ogóreczki są twarde i chrupiące...pycha!
Polecam kłaść jak najmniejsze i mniej więcej rownej wielkości.
Tylko teraz nie ma sezonu na ogórki.... dlatego zastanawiam sie jak chcesz wykorzystać ten przepis???
edytowany: 2 razy | przez laurence | ostatnio w dniu: 06-11-2007 17:49

|
|

|
 |
|
|
|
|
laurence napisała: |
Tylko teraz nie ma sezonu na ogórki.... dlatego zastanawiam sie jak chcesz wykorzystać ten przepis??? |
wiem wiem, że już po sezonie, ale mogę zrobić teraz konserwową dynię
a na przepis tak mnie naszło po przeczytaniu artykułu, pewnie wykorzystam go przy ogórkach za rok

|
|

|
 |
|
|
|
|
ja mam przepis taki sam jak laurence  _________________ Lubię tu wracac!

|
|