|
Witam serdecznie
Niestety po dokładnym przyjrzeniu się naszej żywności nie znajdziemy żadnego produktu, który będzie całkowicie zdrowy. Nawet żywność która pochodzi z terenów ekologicznych zawiera związki szkodliwe pochodzące z otaczającego środowiska, oczywiście w znacznie mniejszym stężeniu.
Aby zmniejszyć ryzyko gromadzenia się toksycznych związków w organizmie należy przestrzegać 10 podstawowych zasad:
1. Jeśli palisz papierosy, staraj się zaprzestać i unikaj towarzystwa osób palących papierosy.
2. Ogranicz picie kawy do 1 filiżanki dziennie i picie alkoholu do 2-3 lampek wina tygodniowo
3. Zjadaj żywność jak najmniej przetworzoną, produkty zbożowe jadaj razowe.
4.Ograniczaj spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (sery żółte, mięso), bo rozpuszczona jest w nich największa ilość szkodliwych substancji.
5.Jedz ryby 2x w tygodniu (cenne źródło selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych)
6.Spożywaj maślanki, jogurty, kefiry - zawieraja bakterie kwasu mlekowego, które regulują pracę przewodu pokarmowego
7.Pij conajmniej 1,5-2 litry płynów dziennie,w tym koniecznie zieloną herbatę i wodę mineralną
8. Spożywaj minimum 0,5 kg warzyw i 1-2 owoce dziennie
Są cennym źródłem składników mineralnych oraz witamin C, E, beta karotenu i polifenoli wykazujących działanie antyoksydacyjne, czyli wymiatających wolne rodniki tlenowe. Im bardziej pomarańczowe i zielone owoce i warzywa, tym więcej zawierają witamin antyoksydacyjnych (papryka, marchew, czerwona i żółta cebula, pomidory, kapusta, brokuły, kalafiory, ziemniaki, winogrona, aronia, pomarańcze). Znaczne ilości witaminy E znajdują się w olejach roślinnych oraz w ciemnym pieczywie.
9.Aktywnie uprawiaj sport ( wraz z potem eliminowane są szkodliwe substancje)
10 Unikaj stresów
Życzę powodzenia
Dr Ewa Matyska-Piekarska
"M&R Genesis Clinic" Europejskie Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie
|