|
|
|
|
|
|
podobno bklazany to dobry skladnik do salatek ,czy zna kos fajny przepis/
|
|
|
|
|
|
|
|
Sałatka z surowych bakłażanów
Składniki:
2 nieduże bakłażany (jędrne)
1 puszka tuńczyka w kawałkach
2 łyżki orzechów włoskich (zmielonych)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej rzeżuchy
2 jajka ugotowane na twardo,
10 nadziewanych papryką oliwek
sok z cytryny, pieprz, sól
Przygotowanie- Obierz czosnek, pokrój lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą, octem, orzechami, dopraw solą i pieprzem.
- Umyj bakłażany, odetnij czubki, obierz i pokrój wzdłóż w plastry, polej sosem i odstaw na 1 godzinę.
- Z bakłażanów odciśnij płyn, pokrój je w grubą kostkę
- Jajka pokrój w półplasterki, wymieszaj z bakłażanami, rzeżuchą, oliwkami i tuńczykiem
- Dopraw do maku solą, pieprzem, oliwą i sokiem cytrynowym
smacznego _________________ pozdrawiam
Renia
edytowany: 2 razy | przez renia_b | ostatnio w dniu: 23-09-2006 8:13
|
|
|
|
|
|
|
|
Próbowałam ostatnio bakłażanów z grilla i... nie mogę powiedzieć, ze to było "niebo w gębie"
ale może dlatego, że pierwszy raz jadłam bakłażany, może coś źle przygotowałam, w każdym razie zdecydowanie wolę cukinię z grilla
|
|
|
|
|
|
|
|
ja tez nigdy nie probowalam nic robic z baklazanow.no wlasciwie to raz dostalam przepis od kolezanki(baklazany ,pieczarki,kielbaski prazony slonecznik)ale maz stwierdzil ze to wyglada jak farsz do krokietow .HA !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
Renia ,dzieki za przepis ,na pewno wykorzystam ,niedlugo.pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
a może spróbujesz bakłażanów na gorąco?
doskonała przekąska
Składniki:
- bakłażany (dowolna ilość)
- dojrzałe pomidory
- żółty ser w plastrach, tylko musi się dobrze topić
- sól ziołowa
Przygotowanie:
Kroimy bakłażana w grube plastry, szybko solimy, żeby nie ściemniał i pozostawiamy, aż goryczka wypłynie na wierzch. Wystarczą 5-10 min. Następnie wycieramy bakłażany kuchennym, papierowym ręcznikiem. Kładziemy plaster pomidora, ser żółty i posypujemy solą ziołową. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Smacznego! _________________ Pozdrawiam - Dalia
edytowany: 4 razy | przez Dalia | ostatnio w dniu: 23-09-2006 14:38
|
|
|
|
|
|
|
|
Powiedz mi czy te pestki ktore sa w srodku trzeba wykroic tak jak w cukini np. czy moga zostac?
edytowany: 1 raz | przez magdolek | w dniu: 23-09-2006 14:42
|
|
|
|
|
|
|
|
mogą spokojnie zostać, tylko nie wybieraj zbyt grubych bakłażanów, bo te mają większe pestki
a tak przy okazji - nie pisz drukowanymi literami, bo to w Internecie oznacza, że krzyczysz, lepiej zamień je na zwykłe literki
w prawym górnym rogu masz ikonkę "zmień", tam możesz edytować wysłane posty _________________ Pozdrawiam - Dalia
edytowany: 2 razy | przez Dalia | ostatnio w dniu: 23-09-2006 15:21
|
|
|
|
|
|
|
|
magdolek napisała: |
na pewno wykorzystam niedługo |
jak tylko wypróbujesz daj znać czy warto spróbować _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
magdolek napisała: |
Renia ,dzieki za przepis |
nie ma za co, pamiętaj tylko, że bakłażan (oberżyna, oberżynka, psianka, gruszka miłosna) jest dość soczysty ale jego smak (moim zdaniem) nie ma żadnego wyrazu, nie wiem czy tego typu sałatki przypadną Ci do gustu.
Ja w sałatkach lubię odkrywać i odczuwać poszczególne charakterystyczne smaki składników
Dalia napisała: |
a może spróbujesz bakłażanów na gorąco? |
Jadłam, niestety kompletnie nie przemawia do mnie wodnisty bakłażan i wodnisty pomidor w jedym daniu
Jak już jesteśmy przy temacie bakłażanów to podobno zawiera:- woda - około 90%
- białko - śladowe ilości
- tłuszcze - śladowe ilości
- cukry (głównie glukoza i fruktoza) - ok 2 %
- karoteny
- potas, wapń i żelazo
- witamina E
- witamina C
Aha, no i niedojrzałe bakłażany są ponoć trujące. _________________ pozdrawiam
Renia
|
|