
|
 |
|
|
|
|
W tym roku jest wprost kleska urodzaju grzybów.Jako ,ze las mam wkoło domu jestem nimi zasypywana.Codziennie kosz podgrzybków,maślaków,borowikow,no i kanie.Te ostatnie,wiadomo,w jajeczku i na patelnie jak kotlecik ale reszta?Mam juz mnóstwo zasuszonych i w occie.Czy jest tu jakis grzybiarz a raczej grzybiarka bo to pzeciez forum dla kobiet...  _________________  Krótko żyją motyle...

|
|

|
 |
|
|
|
|
i nie obawiasz sie, że przypadkiem zjesz jakiegoś muchomora?  _________________ Pozdrawiam - Dalia

|
|

|
 |
|
|
|
|
nIe obawiam sie,zbieram te które dobrze znam.
Tylko szukam jakichs przepisów na dania z grzybami,oczywiscie niepracochłonne. _________________  Krótko żyją motyle...

|
|

|
 |
|
|
|
|
1-szy przepis:Jajka ugotowane na twardo obieramy,kroimy na pół,wybieramy żółtka,przepuszczamy na maszynce do mięsa ,przez sitko z dużymi otworami razem z ugotowanymi suszonymi grzybami.dodajemy podsmażoną cebulkę,sól,pieprz.mieszamy,jezeli farsz jest za suchy dodajemy odrobinę oliwy.Masa tą faszerujemy połówki białek.Ja podaję je z dodatkiem sosów na bazie majonezu.Obowiązuje dowolność wg własnego gustu smakowego.

|
|

|
 |
|
|
|
|
Czy w tej chwili mozna włozyc grzyby tylko ugotowane?Bo po co je suszyc? _________________  Krótko żyją motyle...

|
|

|
 |
|
|
|
|
Alka napisała: |
Bo po co je suszyc? |
Nie ma potrzeby, uduś grzybki z cebulką i przepuść jak pisze sewa przez maszynkę z pozostałymi składnikami. Napewno będzie pyszne, jadłam wielokrotnie takie jajeczka
Pewnie makaron z grzybami przerabiałaś już na dziesiątki sposobów  _________________ pozdrawiam
Renia

|
|

|
 |
|
|
|
|
Ja dzisiaj po raz pierwszy zjadlam duszone maślaczki.
Mniam mniam.
Jakoś trudno bylo nam się wybrać na grzybobranie w tym roku.

|
|

|
 |
|
|
|
|
Mam jeszcze jeden sprawdzony przepis na potrawę z grzybów.Krokiety na pewno wiecie jak się robi!?Podaję przepis na farsz.1kg pieczarek(mogą być kanie,boczniaki-nie próbowałam z innymi grzybami)zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać,poddusić na oleju.3 cebule pokroić w kosteczkę i również poddusić.Wymieszać,dodać sól i pieprz.Do tego zetrzeć na grubych oczkach tarki pół kg miękkiego sera żołtego.Wszystko wymieszać i faszerować krokiety.Pycha!Wszystkim bardzo smakowało!Smacznego!

|
|

|
 |
|
|
|
|
Do przepisu sewy dodam tylko jedno zdanie,sera nie ścierajcie do gorących pieczarek,ja tak raz zrobiłam hahaha i powstała"klucha"

|
|

|
 |
|
|
|
|
Wczoraj przeczytałam ciekawostke o grzybach.
Niezwyklke właściwości ma grzyb Reishi zwany też grzybem nieśmiertelności.
Cińczycy wymieniają jego jego walory przeciwzapalne,przeciwrakowe.obniżające cholesterol,pobudzające uklad odpornościowy..itd.Jest też uważany za eliksir młodości.
Można go tylko sprowadzać z Japonii.
Ale nasze grzybki też są super.Cenię je za walory smakowe jakie nadają potrawom.

|
|

|
 |
|
|
|
|
mmm.. grzybki  mam i suszone i marynowane  Rok temu rzeczywiście było słabiutko....
Choć ja i tak wolę zbierać niż jeść  _________________ 'cause life's so beautiful...

|
|