ja pieke ciasto marchewkowe i jest pyszne.znika szybciej niz sie piecze. hahahah
oto przepis na mala, ale wysoka keksowke.
2 szkl maki,1 i 3/4 szkl cukru, 1 płaska lyzeczka soli, 1 łyzeczka proszku do pieczenia i 1 łyzeczka sody, 1 łyzeczka cynamonu, 4 całe jajka, 1 szkl oleju i 3 szkl startej drobno marchwi.make, sol, proszek, sode, cukier i cynamon miesza sie razem, dodaje sie jajka i oprószoną mąką starta marchew(wtedy na pewno nie powstanie zakalec) a na koniec olej.przekladamy ciasto do wysmaroanej tluszczem i opsyp[anej bułka tarta formy i wstawiamy do piekarnika na 1h do piekarnika. pieczemy w 190 - 200 stopniach.
moja rady - ciasto rosnie i peka podczas pieczenia to normalne, trzeba sprawdzac patyczkiem po 1h czy jest juz dobre, jak nie to jeszcze troche podpiec; cukier zalezy od marchwi, czy jest slodka, mozna wtedy dac mniej;ja marchew wkladam do blendera i miksuje, nie scieram; mozna zamiast cynamonu dodac przyprawe korzenna; mozna dodac rodzynki i orzechy i polac polewa na koniec, ale mi lepiej smakuje bez dodatkow i polewy;ciasto utrzymuje swiezosc nawet 3-4 dni.a najlepsze jest nastepnego dnia.
zycze smacznego!!!!!!