|
|
|
|
|
|
Proponuję przepis na placek ze śmietany i kefiru-pycha niestety nie dołączę zdjęcia ponieważ nie zdążyłam-został zjedzony
SKŁADNIKI:
-śmietana 400g(najlepiej Krasnystaw)18%
-kefir 400g(taki sam)
-żelatyna 50g(Winiary)
-szklanka cukru(najlepiej pudru)
-galaretki różne smaki-3,4 kolory
-05l mleka
-biszkopty albo herbatniki lub jak kto woli można upiec cienki biszkopt
WYKONANIE:
Najpierw rozpuszczamy po pół opakowania galaretki(według przepisu)zostawiamy do stężenia po czym kroimy je w kostkę.
Następnie w przegotowanym mleku(gorącym)rozpuszczamy żelatynę trzeba ją mieszać do całkowitego rozpuszczenia,należy ją przestudzić
Śmietanę,kefir i cukier ubijamy mikserem na pulchną masę.
W między czasie na(dużej)blasze rozkładamy biszkopty i wysypujemy pokrojone w kostkę galaretki.
Do ubitej śmietany powoli wlewamy przestudzoną żelatynę cały czas ubijając.Po czym wylewamy na przygotowaną blachę i wsadzamy do lodówki.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy i wylewamy na wierzch śmietanowca,to już według fantazji i czasu.Dla urozmaicenia mozemy dodać owoce(oprócz kiwi)
SMACZNEGO !!!
Zareklamowałam tu pewne produkty ponieważ są wypróbowane,
śmietana i kefir są bardzo gęste i dobrze sie ubijają,a żelatyna szybko się rozpuszcza.
edytowany: 2 razy | przez bogulka | ostatnio w dniu: 03-09-2006 23:02
|
|
|
|
|
|
|
|
Chyba jadłam coś w tym stylu, ale nie przypadło mi do gustu bo było jakieś takie papkowate nie było w tym nic z puszystości o której piszesz - chyba że jak postoi w lodówce to przestaje być puszyste
bogulka napisała: |
Pozostałe galaretki rozpuszczamy i wylewamy na wierzch śmietanowca |
ale jak wlejesz na ubitą śmietanę to co? nie zmiesza się jedno z drugim? _________________ pozdrawiam
Renia
|
|
|
|
|
|
|
|
Po to jest żelatyna żeby śmietana stężała,a galaretki pierwsze musisz wystudzic.Mogło nie być puszyste,bo pewnie bylo źle ubite i tyle,albo jakiś"paprok"to robił hahaha spróbuj według tego przepisu a napewno się uda
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziś przeczytałam przepis bogulki i zapowiada się wysmienicie.U kogos jadlam śmietanowiec,ale był taki sobie,ponieważ nie byl miksowany tylko śmietana była łyzka wymieszana z żelatyną.Mało tego zamiast cukru pudru,był dodany zwykly cukier, który rozpuszczony był wczesniej w cieplej żelatynie.Wygląd tego był dekoracyjny,bo w środku były róznokolorowe galaretki pokrojone w kostkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
bogulka mam nadzieję,że Twój przepis znajdzie marina ,bo szukała czegoś na zimno do zrobienia.
edytowany: 2 razy | przez Bogusława | ostatnio w dniu: 17-07-2007 20:37
|
|
|
|
|
|
|
|
Znalazłam dzięki
|
|