Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza (dorsz jest najlepszy, ale może być inna ryba),
- oliwa do smażenia.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2-3 jajka,
- szklanka wody.
Warzywka:
- 3-4 cebule,
- 3-4 papryki,
- słoik ogórków konserwowych.
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- pół szklanki oliwy,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 4 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki octu,
- 2 łyżki cukru,
- odrobina soli.
Jak przyrządzić?
Dorsza pokroić, posolić i posypać przyprawami ( według własnego smaku) i zostawić na 1 godzinę. Ubić ciasto naleśnikowe, obtaczać rybę w cieście i usmażyć.
Pokroić warzywa, układać w naczyniu rybę i przkładać ją warzywami (ogórek, papryka, cebula). Przygotować zalewę (jej smak można modyfikować według własnego gustu - ja np. nigdy jej nie smakuję, tylko robię według przepisu i zawsze wychodzi extra).
Zalać rybę z warzywami zalewą (gorącą) i odstawić na jeden dzień.
Potrzebne przybory:
Patelnia, deska do krojenia, nóż, łopatka do smażenia.
Jak podawać?
W dużych ilościach bo jest naprawdę bardzo smaczna.
Uwagi:
Oczywiście czasami trudno wytrzymać do następnego dnia i wtedy wystarczy wytrzymać do czasu, aż zalewwa wystygnie, ale na drugi dzień rybka jest najsmaczniejsza.
Ponadto muszę dodać, że najbardziej smaczne są oczywiście warzywka i można ich dodawać według własnego gustu, podane ilości są bardzo umowne.
Czas przygotowania:
Najwięcej czasu zajmuje krojenie warzyw. Ja preferuję krojenie w słupki - oczywiście inne sposoby są dozwolone - kucharzenie to nie aptekarstwo - to musi nam sprawiać radość.