Mój Mężczyzna uwielbia tak prozaiczne danie jak
Wątróbka drobiowa z cebulką, podana z frytkami i jabłkami sauté więc podam przepis (w takich proporcjach jak ja używam na 2 osoby:)
45dag wątróbki z kurczaka
2 średnie cebule
ziemniaki lub frytki
2 duże, kwaśne jabłka
przyprawy (pieprz, Delikat do mięs i innych potraw, Vegeta)
trochę mąki pszennej
margaryna
Kroimy cebule w paski, podsmażamy na złoto na dużej ilości margaryny.
W miedzy czasie oczyszczamy wątróbki z błonek, obsypujemy delikatnie mąką.
Podsmażoną cebulkę zdejmujemy na talerzyk i na tłuszczy spod niej (ew. uzupełniamy trochę margaryny) obsmażamy na dużym ogniu ze wszystkich stron wątróbkę.
Po obsmażeniu zalewamy wątróbkę wodą, przykrywamy i dusimy ok 15 min.
Kiedy wątróbka będzie już miękka dodajemy cebulkę, uzupełniamy wodę i dusimy razem ok 10 min.
Pod koniec doprawiamy pieprzem, Vegetą i Delikatem (ważne żeby nie doprawić za wcześnie bo wątróbka stwardnieje!)
W między czasie obieramy jabłka, kroimy każde na ok 4 plastry, czyścimy ze środków, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu z obu stron a następnie zalewamy odrobiną wody i dusimy 2-3min
Oczywiście równolegle smażymy frytki
Wg mojego Mężczyzny palce lizać
Podam jeszcze przepis na
Pangę w cieście
0,5 kg pangi
3 jajka
mąka pszenna
szklanka mleka
przyprawy (pieprz, łyżeczka jarzynki, Delikat do mięs i innych potraw)
Pangę po rozmrożeniu wymoczyć w mleku (ok 1h), odsączyć, obtoczyć w mące
Ciasto
Jajka rozbełtać widelcem, dodawać mąki póki nie zrobi się 'kisielowata' konsystencja (ok 4-5 łyżek), dodać przyprawy.
Pangę pokroić (jeden filet średnio na 6 kawałków), wymoczyć/obtoczyć w cieście (można dodatkowo dolać ciasta na rybę w trakcie smażenia), usmażyć na oleju
Pycha z frytkami i surówką z jabłka i marchewki albo młodej kapusty
Jakby co mam jeszcze kilka dań w repertuarze więc mogę napisać
_________________
edytowany: 2 razy | przez Iśka | ostatnio w dniu: 11-10-2007 17:03