|
|
|
|
|
|
Jestem czeszką, więc podam Ci pyszny czeski przepis
Gulasz segetyński
600g mięsa wieprzowego
400g kiszonej kapusty
200ml słodkiej śmietany
( najlepiej 18% w zwyż z kartonika)
2 łyżki mąki
40g smalca
1 cebula
czosnek ( ja daję jakieś 4 ząbki )
1 kostka rosołowa
paryka mielona słodka
pieprz, kminek, sól
Z kostki rosołowej przygotować bulion.
Cebulkę drobno skrojoną podsmażyć na smalcu, dodać w kostkę skrojone mięso, dodać paryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszką bulionu. Należy dusić co jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli ( coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz
|
|
|
|
|
|
|
|
dzięki rozarka, chętnie spróbuję tylko nie dodam kminku, bo nie lubię a czy smalec można czymś zastąpić? _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|
|
|
|
|
|
|
oczywiście można np olejem ale smalec jednak dodaje smaku
|
|
|
|
|
|
|
|
Witajcie!!Ja polecam troszke inne leczo,potrzebne sa nastepujace skladniki:parowki grube,pomidory w zalewie,ogorek kiszony,kukurydza konserwowa,groszek kons,koncentrat pomidorowy(maly sloiczek)trosczke keczapu,cebulka ok 2 szt.Cebule podsmazamy z parowkami w garnku ,dodajemy pomidory w zalewie ,i reszte skladnikow ,mozna troszke podlac woda ale nie koniecznie ,na kniec dodajemy koncentrat i troche keczapu.Smacznego !!!
|
|
|
|
|
|
|
|
izeczka a to leczo wychodzi bardzo kwaśne?
kiedyś kupiłam gotowe leczo z ogórkami konserwowymi w środku i marynowanymi grzybkami, dodałam parówki pokrojone w pajączki i było bardzo kwaśne i nie bardzo wiedziałam co zrobić, żeby je złamać _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|
|
|
|
|
|
|
Tortina!!Leczo wcale nie wychozi kwasne,ja juz robilam kilak razy i sie rodzina zajadala,nie wiem jak smakuje kupne ale zrobione w domku jest o niebo lepsze .Spruboj napewno warto!!Jak zrobisz to napisz jakie byly efekty.Pozdrawiam izeczka
|
|
|
|
|
|
|
|
izeczko bardzo dziękuję za przepis na pewno wypróbuję i napiszę jak mi wyszło i czy mąż zjadł _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|
|
|
|
|
|
|
Witajcie!Polecam jescze nalesniki z miesem i pieczarkami,zapiekane z serem.skl litr mleka ,pol kilo maki ,2 jajka,mieso mielone,pieczarki,kukurydza ,czerwona fasola,ser zolty.Nalesniki usmarzyc wedlug przepisu,w garnku podsmazyc mieso mielone,pozniej cebulke i na koniec pieczark.Po usmazeniu wyzej wymienionych skladnikow ja wszystkie wsypuje do miski(mieso mielone,pieczarki ,cebulke ,dodoaje kukurydze,fasole czerona,troch pieprzu,oregano bazyli )i dokladnie wymieszac.Na usmazonych nalesnikach rozkladam farsz,i roluje jak nalesniki z dzemem.robie rownierz sos z koncentratu ponidorowego i smietany tak zeby byl zadki i musi byc go duzo.W naczyniu zaroodpornym na dno leje sos i ukladm warstw nalesnikow ,na wierz leje sos i sypie serem,znowu nalesniki ,i tak do samego konca
.DAnie jest dosc pracochlonne ale naprawde warto u mnie sie tym zajadaja.Smacznego!!
|
|
|
|
|
|
|
|
izeczka ten przepis z naleśnikami z nadzieniem mięsno-pieczarkowym spróbuję zrobić dzisiaj na obiadko-kolację _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|
|
|
|
|
|
|
Witaj Tortinka!!Prosze daj znac czy wyszlo dobrze napewno maz sie bedzie zajadal ,temperatura tak 180 i tak z pol godzinki trzeba piec,smacznego
|
|
|
|
|
|
|
|
izeczka naleśniki były super zrobiłam ich więcej, żebym na dziś miała obiad z głowy, ale niestety mąż zjadł mi wszystko bardzo nam smakowały, dziewczyny polecam przepis izeczki _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|