|
|
|
|
|
|
zawsze wybieram masło.Nawet jeśli przepis kulinarny na ciasto zaleca margarynę, też konsekwentnie zastępuję ją masłem.Polecam tę metodę wszystkim.Smak jest zdecydowanie lepszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
ale np.Flora nie zawiera tych trans ...
|
|
|
|
|
|
|
|
to ja powiem tak: znajomy lekarz (nasz autorytet:)) mowil, ze jedzac margarynę przez długi czas w zyłach robi sie taka jakby "plastikowa" otoczka, bo zeby margaryna byla taka miekka i jakos tam wygladala to zawiera wlasnie srodki (nazw nie pamietam), ktore powoduja jakby "zawezanie" zyl. Serio.
ale ja jakos tak ostatnio polubilam margaryne, ze i tak jem, a reszta rodziny je masełko. _________________ Gospel music- -that's the way I like it
|
|
|
|
|
|
|
|
hmm nie bardzo rozumiem, to co napisałaś.
z tego co ja wiem to zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi powoduje zwężanie się żył. A wysoki poziom cholesterolu jest związany ze zła dietą (tłuszcze zwierzęce: wieprzowina, smalec, masło), z brakiem ruchu, paleniem papierosów, stresem.
Pierwsze słyszę żeby margaryna tworzyła jakaś otoczkę w żyłach..
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
w zyciu by mi sie nie chcialo wglebiac w te wszystkie medyczne dyrdymaly, tym bardziej ze to kwestia reklamy i autorytetow - jedni mowia jedno, drudzy drugie. mnie bardziej smakuje maslo, i dla mnie to jedyne kryterium. uzywam go do wszystkiego, margaryny po prostu nie uznaje. nawet jak jem pieczywo to ciemne albo fitness, wiec ta odrobina kalorii w masle na pewno mi nie zaszkodzi:D
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja stosuję zamiennie jedna margaryna,jedno masło dietetyczka tak mi doradziła.
|
|
|
|
|
|
|
|
mój chłopak ciągle kupuje margaryne a ja sobie masełko ale masło zeby było prawdziwe musi zawiera 82 % tłuszczu jest to napisane na etykiecie produktu, jak zawiera mniej tzn. ze są tam dodane wieksze ilości niepotrzebnych sztucznych olejów.
|
|
|
|
|
|
|
|
Witam forumowiczów!
Z racji wykonywanego przez mnie zawodu i tego, że mam styczność z masłem i margaryną chcę się z Wami podzielić cennymi informacjami, które pomogą Wam przy wyborze co lepsze, masło czy margaryna.
Tłuszcze są ważnym składnikiem codziennej diety, ich podstawową funkcją jest dostarczanie organizmowi energii. Jednak z tłuszczów powinno pochodzić nie więcej niż 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ich nadmiar może prowadzić do otyłości. Tłuszcze są także niezbędnym elementem potrzebnym do rozwoju nowych komórek w organizmie oraz źródłem witamin A, D, E.
Tłuszcze dzielą się na:
- Te, które zawierają duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Są to tłuszcze twarde, które między innymi wpływają na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju miażdżycy a w konsekwencji może prowadzić do choroby wieńcowej, zawału czy udaru mózgu. Występują np. w czerwonym mięsie, maśle, tłustych serach.
- Oraz na takie, które zawierają duże ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one przeciwzapalnie i wpływają także na prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Potocznie nazywa się je „dobrymi tłuszczami”. Występują w tłuszczach roślinnych oraz tych pochodzących z ryb. Można je znaleźć w olejach roślinnych oraz w wysokogatunkowych margarynach.
Margaryny do smarowania to ważne dla organizmu źródło tłuszczu. Te, które powinno się włączać do codziennej diety to produkty wysokogatunkowe. Takie margaryny są produkowane w oparciu o nowoczesną technologię produkcji, która eliminuje powstawanie kwasów tłuszczowych trans. Margaryny te zawierają właściwe proporcje kwasów tłuszczowych, czyli: bogatą zawartość zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i minimum nasyconych kwasów tłuszczowych i jest to zgodne z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia.
Mam nadzieję, że troszkę teorii Was nie zniechęci a wręcz przeciwnie, przekona do słusznych wyborów.
edytowany: 1 raz | przez AgnieszkaHK | w dniu: 25-07-2008 8:33
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja wolę masło najlepiej śmietankowe
Margaryna- bleeeeeeeeee _________________
"Jeden jest tylko sukces - być w stanie spędzić życie na swój własny sposób"
|
|
|
|
|
|
|
|
Dalia napisała: |
ja używam raz masła raz margaryny, czytałam wiele artykułów, że ilość masła w maśle jest znikoma, więc już sama nie wiem, a Wy co stosujecie? |
może was zadziwię ale nie używam ani masła ani margaryny; nie czuje takiej potrzeby!
|
|
|
|
|
|
|
|
E tam, można jeść i jedno, i drugie, tylko trzeba pamiętać by zachować złoty środek! Tak jak we wszystkim!
|
|