|
Miłośnicy dobrej kuchni mają tu do dyspozycji ofertę gastronomiczną najwyższej jakości zarówno na lotnisku jak i na pokładzie samolotów AIR FRANCE. Posiłki serwowane na lotnisku i w czasie lotów komponują słynni francuscy szefowie kuchni nagrodzeni gwiazdkami Michelin jak np. Alain Ducasse Joel Robuchon.
Ekskluzywna gastronomia dla każdego
Alain Ducasse jest jednym z najbardziej wpływowych szefów kuchni na świecie. W wieku zaledwie 33 lat został nagrodzony trzema gwiazdkami Michalin. Restauracje sygnowane jego nazwiskiem można znaleźć na całym świecie, w tym na paryskim lotnisku im. Charles’a de Gaulle’a. Jedna z nich mieści się na terenie ekskluzywnej poczekalni dedykowanej wyłącznie pasażerom Klasy Pierwszej linii AIR FRANCE – na nowo otwartym Terminalu 2E. Wszystkie propozycje dań w menu, przygotowywanych wyłącznie ze składników najwyższej jakości, osobiście współtworzył Alain Ducasse. Natomiast światowej sławy sommelier Olivier Poussier dobrał kartę win, które współgrają z wyśmienitymi daniami.
Szeroki wybór kawiarni, barów i restauracji
Lotnisko oferuje restauracje, kawiarnie i knajpki we wszystkich kategoriach. Wizyta w belgijskim fast food EXKI, serwującym lokalne, świeże potrawy, z pewnością okaże się kulinarną ucztą. Wśród konkurencyjnych cenowo obiektów warto natomiast wymienić słynną włoską Caffè Ritazza (Terminal 2C i Terminal 3) oraz piekarnię Le Pair Quotidien. Turystów przybywających na lotnisko Charles’a de Gaulle’a kusi również najbardziej znany na świecie producent ciasteczek typu makaroniki – Ladurée (Terminal 2F). Paryska herbaciarnia, której korzenie sięgają 1862 roku, otwiera swoje salony tylko w niewielu, wybranych miejscach, dlatego ten butik jest prawdziwą rzadkością.
Oferta sezonowa od La Première
Dla podróżnych Klasy Pierwszej (La Première) przygoda kulinarna ma swój dalszy ciąg na pokładzie samolotu. Na przystawkę AIR FRANCE oferuje świeżą sałatkę, którą pasażerowie sami komponują z wysokiej jakości produktów sezonowych i dressingów. Różnorodne i niezwykle kuszące menu obejmuje również wyszukane dania z rzadkich składników jak serca karczocha czy suszonej wołowina z Grisons. Od czerwca br. podróżnym La Première serwowane jest różowe wino Côtes de Provence, Domaine Saint-André Figuiere 2012, wybrane przez sommeliera Oliviera Poussier. Ten doskonały trunek ma delikatny, jasny kolor i orzeźwiający aromat mentolu i cytrusów. Od lipca br. pasażerowie linii AIR FRANCE mogą cieszyć się niezwykłym menu skomponowanym przez Joel’a Robuchon, który otrzymał największą liczbę gwiazdek Michelin na świecie. Dania, które zachwycają podniebienia koneserów, to m.in. filet z pieczonych perliczek z sosem z kurczaka, groszkiem, mini marchewką i szparagami w miodzie lub filet z dorsza z kawiorem z oberżyny i sosem vierge.
Wygoda i jakość pod jednym dachem
Paryski port lotniczy kładzie nacisk na komfort i wygodę. Dzięki najnowszym usprawnieniom pasażerowie mogą łatwiej przemieszczać się pomiędzy terminalami, zyskując pełny dostęp do przyjemności kulinarnych, które zaspokoją każdy apetyt. Ponadto, gdy klienci już sprawdzą cuda haute cuisine, mogą odpocząć i zregenerować siły w salonie masażu znajdującym się na lotnisku.
|