|
używana do konserwowania żywności, zmusza komórki rakowe do samozniszczenia, hamuje ich wzrost, zwiększając efektywność chemioterapii. Aktywność antyoksydacyjna kurkumy zwiększa się przy tym ponad 1000-krotnie po połączeniu jej ze zmielonym pieprzem.
Składniki:
4 piersi z kurczaka (ok. 600g)
2 szklanki mleczka kokosowego
3 ząbki czosnku
4 niewielkie szalotki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki stołowe sosu rybnego
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Olivari
2 łyżki stołowe brązowego cukru
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kroimy czosnek, szalotki i podsmażamy przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Następnie wrzucamy na patelnię resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu przez 20-25 minut. Gotowego kurczaka wystarczy pokroić i można od razu podawać gościom. Będzie idealny z zapieczonymi ziemniakami lub brązowym ryżem.
|