w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jak grillować zdrowo?
data publikacji: 10-08-2013 r.
Grillowanie to sposób na spędzenie popołudnia, powód do spotkania ze znajomymi, a przede wszystkim forma przygotowania posiłków.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Zadbaj o to, aby czas spędzony przy grillu był dla wszystkich przyjemny i bezpieczny. Poznaj poniższe zasady i zostań mistrzynią grillowania.

Wbrew pozorom, obsługa grilla nie należy do trudnych. Cały proces można zawrzeć w kilkupunktowej instrukcji, którą znajdziesz poniżej. Dowiedz się co zrobić, aby spotkanie przy grillu było nie tylko dobrą zabawą dla gości, ale także łatwym do pokonania wyzwaniem dla Ciebie.

Przygotowania

Każdy, kto chce zrobić coś profesjonalnie, musi się wcześniej dobrze przygotować. Nie pozwól, aby brak podstawowej wiedzy lub akcesoriów popsuł Twoje plany. Pierwszym krokiem jest wybranie odpowiedniego miejsca na ulokowanie sprzętu. Grill nie powinien stać obok nakrytego stołu lub w pobliżu gości. Umieść grilla tak, aby dym nikomu nie przeszkadzał, a jednocześnie żeby każdy mógł swobodnie podejść i wybrać dla siebie pieczony produkt z rusztu.

Obok grilla dobrze jest mieć blat lub stolik, na którym umieścisz wszystkie niezbędne akcesoria oraz będziesz mogła wykładać gotowe już do jedzenie kawałki. Po odpaleniu grilla nie będzie już czasu na szukanie sztućców i robienie sałatek, dlatego dobrze jest przygotować je z odpowienim wyprzedzeniem.

Nie zapomnij również, że grillując wieczorem przyda Ci się dodatkowe oświetlanie, jak na przykład lampa ogrodowa lub kilka pochodni. W dzień i w nocy zdecydowanie przydadzą Ci się rękawice żaroodporne, szczypce, spryskiwacz z wodą oraz aluminiowe tacki do grillowania, które z jednej strony pozwalają na przygotowanie zdrowego posiłku, a z drugiej, zapobiegają kapaniu wyciekającego z potraw tłuszczu na rozżarzone węgle.

Rozpalanie

Grilla należy rozpalić przed przyjściem gości, tak aby w momencie przybycia zaproszonych, na ruszcie pojawiły się pierwsze produkty. Grille gazowe oraz elektryczne nie wymagają czasochłonnego przygotowania, ale gdy zdecydujesz się na tradycyjnego grilla węglowego, musisz wziąć pod uwagę czas jego rozpalenia, czyli około 30 minut.

Do rozpalenia grilla niezbędny jest materiał opałowy. Może nim być węgiel drzewny lub brykiet z węgla drzewnego. W wietrzny dzień zaleca się użycie brykietu, który również świetnie sprawdza się podczas grillowania sporych kawałków mięsa, ze względu na wolniejsze spalanie i wytwarzanie wyższej temperatury. Węgiel drzewny z kolei, sprawdza się w przypadku grillowania delikatnych mięs, warzyw i owoców.

Niezależnie od tego, który materiał opałowy wybierzesz, najlepszym, a zarazem najszybszym sposobem na rozpalenie go, jest oblanie około dziesięciu ułożonych w stożek kawałków płynem ułatwiającym rozpalanie, a następnie podpalenie go. Po tym, jak ułożony stożek rozżarzy się, dołóż kolejną porcję materiału opałowego i znów poczekaj chwilę, aż całość się przepali i pokryje popiołem, a następnie za pomocą szczypiec rozłóż go równomiernie na całej powierzchni grilla.

UWAGA! Uważaj na rozpałkę. Jeżeli przez przypadek znajdzie się na Twoich dłoniach, koniecznie przed wznieceniem ognia, dokładnie umyj ręce.

Grillowanie

Jeżeli rozpalanie grilla zakończyło się sukcesem, można przejść do następnego, bardziej przyjemnego etapu – grillowania. Zanim jednak „wrzucisz na ruszt” jedzenie, upewnij się, że ruszt jest czysty. Możesz także przed jego użyciem nasmarować go... olejem. Zabieg taki ułatwi późniejsze czyszczenie sprzętu.

Po umieszczeniu rusztu na swoim miejscu, poczekaj chwilę, aż lekko się nagrzeje, a następnie można przejść do konkretnego pieczenia potraw.

PAMIĘTAJ! Nigdy nie uzyskasz dobrego efektu grillując jedzenie bezpośrednio nad ogniem.

Nie zapomnij o tym, że kawałki rozmrożonego mięsa powinny być wcześniej zamarynowane. Słodkich sosów do mięs używaj na 10 minut przed jego ściągnięciem z grilla, aby uniknąć niezdrowej spalenizny.

Jedzenie układaj na aluminiowych tackach lub owijaj je w folię aluminiową. W ten sposób sprawisz, że pieczone potrawy będą soczyste i pełne aromatu.

Czyszczenie

Po udanym grillowaniu, przyjdzie czas na porządki i czyszczenie sprzętu. Stosując się do powyższych rad dotyczących smarowania rusztu oraz używania tacek, z pewnością ułatwisz sobie ten proces.

Ważne jest, aby upewnić się, że węgiel jest całkowicie wypalony, a sprzęt nie jest już gorący. Mając pewność, że temperatura grilla dostatecznie się obniżyła, możesz przejść do etapu jego czyszczenia. Materiał opałowy za pomocą szczypiec ułóż na kawałku nieporośniętej trawą ziemi i posyp go piaskiem, odcinając dostęp do tlenu.

Niezbędnym akcesoriami przy czyszczeniu grilla będą: szczotka druciana oraz bawełniana szmatka, warto również zakupić środek odtłuszczający lub po prostu użyć wody z mydłem i octem. Grill podczas czyszczenia nie może być gorący. Po całkowitym wystygnięciu należy odtłuścić i wyczyścić dokładnie ruszt i metalowe pręty. Na koniec płuczemy cały sprzęt ciepłą wodą i dokładnie suszymy, aby uniknąć powstawania rdzy.

Jeżeli poszukujesz inspiracji na pieczone mięsa czy wegetariańskiego grilla, zajrzyj na stronę Tesco

autor: / źódło: / opracowanie:
Tesco
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Inne sprawy
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Jak grillować zdrowo?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB