|
Składniki:
ugotowana kolba kukurydzy - 2 sztuki
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
mleko - 3 szklanki
posiekana cebula - 1 sztuka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
obrana i roztarta główka czosnku - 1 sztuka
masło - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka pieprz
Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową Knorr, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem. Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
|