|
składniki:
płaty ciasta filo - 4 sztuki cukinie - 3 sztuki Sos serowy Knorr - 1 sztuka ząbek czosnku - 2 sztuki śmietana 36% - 150 mililitrów tymianek posiekana natka pietruszki masło - 100 gramów
Masło wstaw w rondlu do gotowania. Jak tylko piana oddzieli się od płynu, zdejmij ją ostrożnie łyżką. Czosnek drobno posiekaj. Cukinie pokrój w cienkie plastry, zamarynuj w czosnku i ziołach. Następnie dopraw odrobiną soli i odstaw na 15 minut. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym. Połóż jeden plaster ciasta filo, tak aby zawinąć go na rantach foremki. Za pomocą pędzla posmaruj ciasto sklarowanym masłem, a następnie połóż kolejną warstwę. Ponownie posmaruj masłem. Czynność tę powtórz na wszystkich plastrach ciasta. Cukinię odciśnij z nadmiaru soków i układaj plastrami na gotowym cieście. Ser cheddar zetrzyj na tarce. Sos serowy Knorr wymieszaj ze śmietaną i przygotowanym serem, po czym zalej cukinię przygotowaną masą. Posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok. 15-20 minut. Gotową tartę podawaj lekko wystudzoną lub na zimno.
|