|
Sezon na morele w pełni, dlatego też warto to wykorzystać i zatrzymać ich słodycz na dłużej. Konfitura morelowa to doskonały pomysł. Jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie, a efekt zachwycający. Domowa konfitura z moreli idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, naleśników. Natomiast słodko-kwaśna jest wspaniała do kurczaka w egzotycznym sosie.
Składniki:
1 kg moreli (zważonych bez pestek)
350g Cukru białego DIAMANT
1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
Sok z połowy cytryny (lub z całej, jeśli jest mała)
50 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Morele pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fixem. Włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Przed samym końcem gotowania, dodać sok z cytryny i ocet. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, natychmiast zamknąć i odwrócić do góry dnem na 5 minut i gotowe.
Smacznego!
autor: / źódło: / opracowanie:
Diamant
|