|
Łatwo przygotujemy z niego lekkie sałatki oraz pasty na kanapki.
Serek Wiejski lekki z Piątnicy w porównaniu z klasycznym wariantem – serkiem naturalnym - ma większe, delikatne ziarenka i zawiera o 30% mniej tłuszczu. Dodatkowo, charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, a jednocześnie wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka i wapnia. Właściwości te czynią go idealnym produktem dla osób dbających o zdrową i dobrze zbilansowaną dietę, a szczególnie osób będących na diecie niskokalorycznej (porcja 100 g dostarcza 81 kcal, 11 g białka i tylko 3 g tłuszczu). Smaczny i w 100% naturalny Serek Wiejski lekki może być samodzielnym daniem, pożywną przekąską lub głównym składnikiem lekkich sałatek i przystawek na zimno.
Serek Wiejski lekki Piątnicy, jako jeden z niewielu serków lekkich typu cottage cheese jest całkowicie naturalny, bez substancji zagęszczających. Wyrabiany jest z wysokiej jakości mleka pochodzącego z czystego ekologicznie regionu „Zielonych Płuc Polski” od gospodarstw położonych w dorzeczu Narwi i Biebrzy. W składzie Serka są wyłącznie ziarna twarogowe, odtłuszczona śmietanka, białka mleka i sól. Brak konserwantów sprawia, że Serek Wiejski lekki, szczególnie latem, jest wrażliwy na temperaturę przechowywania i wymaga zachowania warunków chłodniczych (od +1 do +6°C).
Piątnica jako pierwsza, już w 1994 roku, wprowadziła na rynek świeży ziarnisty serek o obniżonej zawartości tłuszczu, zastępując popularne wówczas określenie light, polskim odpowiednikiem lekki. Konsumenci mogą mieć pewność, że wybierając produkt Piątnicy, zawsze otrzymają taki sam, najwyższej jakości wyrób. Serek Wiejski lekki to obecnie jeden z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych produktów spożywczych w Polsce. Szybko i łatwo można z niego przygotować przekąski według sprawdzonych przepisów Piątnicy. Przepisy w kolejnym artykule!
|