|
Składniki:
1 kg oczyszczonych małży
6 pęczków dymki, pokrojonych w cienkie plasterki
3 posiekane ząbki czosnku (lub TABASCO® Garlic)
1 łyżka startego imbiru
1 posiekana papryczka Jalapeno
1/4 filiżanki sosu sojowego Kikkoman
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka sosu rybny
1 szklanka wody
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1/2 łyżeczki sól
Wykonanie:
Na średnim ogniu w garnku rozgrzać olej arachidowy. Kolejno dodawać szalotki, imbir, czosnek i jalapeno. Gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlać wino, sos sojowy i sos rybny i gotować przez następne 2 minuty. Dodać wodę i gdy zacznie wrzeć, wrzucić małże, przykryć garnek i odczekać 6 minut. Po tym czasie można podawać, danie będzie wyśmienite z brązowym ryżem.
|